Nertsenhouder spreekt zich uit: ‘Er zijn zoveel schrijnende verhalen’
Hij maakt zich boos op D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot die suggereerde dat de nertsenhouders misschien zelf hun dieren wel hebben besmet. „Waarom zou je ziekte op jouw bedrijf willen hebben?”, vraagt Hutten zich af. „Bij zo’n ruiming moet je alles zelf doen, de NVWA kijkt alleen maar toe. Je wilt dat ook niet voor de gezondheid van je dieren en de mensen. En financieel schiet je er ook niks mee op. Je krijgt de marktwaarde van 2019 en die lag onder de kostprijs. Bovendien, als dat financieel zo aantrekkelijk zou zijn, waarom zijn er dan geen besmettingen in heel Nederland? En dan roept een De Groot zoiets zonder ook maar een flintertje bewijs.”
Verrassend
Hutten merkt bij collega’s hoeveel impact de ruimingen hebben. De meeste besmettingen vinden in Noord-Brabant en Limburg plaats, ook in het zuiden van Gelderland zijn nertsen getroffen. „Zoveel besmette farms, dat was ook voor mij enorm verrassend. Hoe dat kan? Mijn persoonlijke theorie is dat het virus al sinds carnaval en wintersport aanwezig moet zijn geweest. Waarom zijn er anders in het Oosten en Noorden geen nertsen besmet?”
Ook de vervroegde verplichte stoppersregeling hakt er hard in, merkt de Sallander bij collega’s. „Er zijn nu zoveel schrijnende verhalen in onze sector. Je wilt niet weten wat ik allemaal zie en hoor. Jullie moesten toch al in 2024 stoppen, zo wordt gezegd, dus is het niet zo erg. Maar dat wordt vergeten dat het opeens wel 3 jaar naar voren geschoven is. Elke ondernemer weet dan in welke problemen je komt. Of die 150 miljoen euro die de minister ervoor wil uittrekken voldoende is? Ik denk het wel, vooral omdat nertsenhouders al zo lang in onzekerheid leven dat die het wel genoeg vinden. Duidelijkheid is nu het allerbelangrijkste.
Rood voor rood
Ook Hutten zit in onzekerheid. Voor een van zijn locaties heeft hij met de gemeente Raalte afspraken gemaakt over Rood voor Rood (met de verkoop van bouwkavels de sloopkosten betalen). Maar voor zijn schuren in Ommen is dat nog afwachten. „Hopelijk kan dat ook daar. Alleen lang niet alle gemeenten zijn zo meedenkend of welwillend. Dat hoor ik vaak genoeg.”
Hutten zat zelf aan tafel met premier Mark Rutte en Landbouwminister Carola Schouten. Hij nam zitting in het Landbouwcollectief, dat ontstond na de boerenprotesten van 1 oktober 2019, dat nu bijna een ‘jubileum’ beleeft. Uiteindelijk strandde het Landbouwcollectief waardoor verschillende belangengroepen er nu weer alleen voorstaan.
Hutten: „Ik denk ook dat niet iedereen bij de grote LTO-delegaties het Collectief echt helemaal zag zitten. Je merkte dat bereikte resultaten samen delen niet altijd voor iedereen even makkelijk was. Terwijl ook LTO niet de hele Nederlandse landbouw kan vertegenwoordigen. Daarom was die samenwerking zo belangrijk. Ik vond het persoonlijk een boeiende en spannende tijd. Het hobbelt nog steeds wat door via allerlei appgroepjes. Door corona werd het ook moeilijker om persoonlijk te overleggen en naar oplossingen te zoeken.”
Een uitgebreide terugblik met betrokkenen van het boerenprotest op 1 oktober kan in de volgende editie van Vee & Gewas, Stal & Akker, Veldpost en Agraaf. Deze belandt deze zaterdag bij u op de mat. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ruth van Schriek