Dikke bieten in eerste leveringsweek
Op basis van de eerste twee verwerkingsdagen, de verwerking is afgelopen dinsdag gestart, ziet Rik Gengler, manager Agronomie bij Cosun Beet Company de aanvoer van redelijk tot goede partijen. „Zeker gezien de droogte en in vergelijking met de voorgaande droge jaren, valt het dit jaar mee. Uiteraard zijn er weer verschillen tussen de diverse regio’s. Zo kampten de bieten in Zeeland bij de opkomst met de droogte. En ook dit jaar zullen er weer duidelijke verschillen tussen de bieten van de Limburgse löss en de zandgronden. De effecten van telers die hun percelen hebben beregend zijn ook zichtbaar.” Vooralsnog gaat Cosun uit van de eerder geprognotiseerde gemiddelde opbrengst van 83,5 ton. Mogelijk wel een hoger suikergehalte. Door de zonnige dagen afgewisseld met koude nachten in de afgelopen weken hebben de bieten extra suiker kunnen vormen. Daardoor komt het suikergehalte in het begin waarschijnlijk al een stuk boven de 16 procent uit.
Löss
In Zuidoost Nederland worden deze week alleen bieten op de Zuid-Limburgse löss geoogst. „De bieten van de eerst gerooide percelen zien er goed uit. Voor de löss gaan we uit van een gemiddelde opbrengst van 85 ton. Het suikergehalte van de eerste partijen is ook goed. Die varieert van 16 tot ruim 17 procent”, zegt Wil Op ’t Root van de Agrarische Dienst van Cosun Beet Company.
Duitsland
In het aanpalende Duitse Noordrijn-Westfalen start de suikerbietenoogst pas eind deze week. Zo gaat de suikerfabriek in Jülich vrijdag 25 september de eerste suikerbieten verwerken, gevolgd door Lage op woensdag 30 september en Appeldorn op maandag 5 oktober. De suikerfabriek in Euskirchen start pas op donderdag 8 oktober met de bietenverwerking. De reden voor deze late start zijn volgens de Rijnlandse boerenbondorganisatie (RLV) de vooruitzichten op lager dan gemiddelde opbrengsten. Volgens de laatste ramingen komt de gemiddelde opbrengst uit op circa 70 ton/ha. De RLV verwacht grote regionale verschillen in de bietenopbrengsten. Vooral tussen de regio’s waar de bieten neerslag hebben gekregen en de droge gebieden. Door deze late start van de bietencampagne krijgen de bieten nog circa twee weken extra de tijd om te groeien en suiker te vormen. Het mooie nazomer weer (zonnig overdag en koud ’s nachts) zorgt voor vrij hoge suikergehalten van circa 18 procent. De RLV waarschuwt dat dit gehalte nog kan veranderen. Immers bij (veel) regen, breekt de biet een deel van de suiker af voor haar eigen behoefte.