Video: Zuid-Limburgse boeren werken aan voorkomen wateroverlast
Hij heeft een bodemspecialist uitgenodigd die met de schop de grond in is gegaan. „Er gaat een wereld voor je open als je met een schop de grond in gaat”, zegt Nicolaes. „Het goed beheren van je grasland staat garant voor een goede bodemhuishouding waardoor het water beter infiltreert en er dus minder afstroming plaatsvindt."
Zo is het moment waarop hij het land op gaat in het voorjaar van belang om bodemverdichting te voorkomen. „Het is belangrijk om vroeg het land op te kunnen, bijvoorbeeld om mest uit te rijden. Maar als ik dat te vroeg doe, dan kan het nog nat zijn waardoor de onderlaag van de bodem kapot gaat. Het duurt ontzettend lang om dat weer te herstellen."
Overlast
En als een bodem dicht zit, is de kans op afspoeling bij een heftige bui groter. Vooral in het heuvelachtige Zuid-Limburg kan dat overlast veroorzaken bij dorpen die onder aan de helling liggen. „Daarom werken we samen met de provincie, LLTB en natuurbeheerders in het programma Water in Balans aan goede ideeën om op de plateaus en de hellingen in het Heuvelland per vierkante meter circa 10 millimeter extra water vast te houden”, vertelt Josette Van Wersch, bestuurder bij Waterschap Limburg.