'De Kloeke Kip is het meest dier- en milieuvriendelijk tegelijk'
De familie Kuijpers bouwde een vleeskuikenbedrijf met vier afdelingen voor elk 64.000 reguliere vleeskuikens, waarin ze broedeieren in de stal laten uitkomen in een patiosysteem. Het bedrijf kent geen gasaansluiting. De familie houdt meerdere leeftijden kuikens. Met de warmte van de oude kuikens verwarmt Kuijpers de afdelingen van de jonge kuikens. Pluimveeweb.nl plaatste in augustus vorig jaar deze fotoserie.
Kuijpers wil in de nabije toekomst doorgroeien naar 1 miljoen vleeskuikens en ook een slachterij bouwen op het bedrijf. De familie heeft nu nog geen eigen slachterij omdat de afzet van hun kip nog niet op het niveau is om de eigen slachterij kostendekkend te kunnen laten draaien. Over twee jaar hoopt Kuijpers de bouw van de slachterij te kunnen starten.
„Wij willen alle dierentransporten uit de keten halen, voor het welzijn van de dieren. Het transport is het meest stressvol in het leven van vleeskuikens”, motiveert Kuijpers. „We houden snelgroeiende vleeskuikens, want die zijn het meest efficiënt en hebben de minste milieudruk. We doen dat met maximale zorg voor gezondheid en welzijn van de dieren.”
2 procent uitval
„Wij weten ondertussen behoorlijk veel van welzijn", zegt Kuijpers. „De uitval bedraagt gemiddeld 2 procent per ronde. Dat is ongeveer de helft van die op andere vleeskuikenbedrijven”, duidt Kuijpers. „Daarnaast groeiden al onze vleeskuikens tot nu toe antibioticavrij op.”
De familie laat ook veel onderzoek doen. Op dit moment lopen er maar liefst vier onderzoeken met de Universiteit Utrecht, Avans Hogeschool en de HAS naar het welzijn van hun kuikens. „Zo doen we geluidsmetingen naar hoe de stal 'klinkt'. Ik kan inmiddels horen of de kippen een 'gesprek' aan het voeren zijn of zitten te piepen. Dat proberen we nu als welzijnskenmerk te specificeren.”
Goed voor mens, milieu en dier
„Als je bij ons op het erf komt, dan ruik je helemaal niets”, zegt Kuijpers. De stallen stoten bovendien nagenoeg geen stikstof en geen CO2 uit, geeft hij aan. „Al het water wordt gerecycled. Het voer is voor 80 procent van West-Europese oorsprong. De vleeskuikens zijn een snelgroeiend - dus efficiënt en natuursparend - ras, kortom, het concept is goed voor mens, milieu en dier”, stelt Kuijpers. „Het loopt momenteel erg goed. Alleen de voederconversie kan nog wel verbeterd worden. Daar werken we aan in overleg met onze voerfabrikant.”
Kuijpers nodigde de landelijke media uit om hun bedrijf te bekijken, maar geen journalist ging op dat voorstel in. „Misschien zit het in de nieuwe diervriendelijkheid. Stressloze slacht zonder dat de dieren gevangen en getransporteerd hoeven te worden is een verhaal van jewelste. Wellicht kan de landelijke media het niet geloven of durven journalisten het niet te noteren. Het verhaal past immers niet meer in wat het publiek nog kan begrijpen na jaren van 'omdenken' naar traag groeiende kuikens en meer ruimte voor het dier. Het CO2-effect van onze Kuijpers kip op het klimaat ligt onder het niveau van de meeste vleesvervangers”, zegt Kuijpers. „Ook dat vinden kranten wellicht lastig te verkopen.”