Alternatieve bordonthulling scharrelvleeskuikenbedrijf van Erp
Dat is waar Boert Bewust ook voor staat; verbinding tussen boeren en burgers. „De geplande opening was afgelopen voorjaar met Pasen. Dat is uitgesteld vanwege Covid-19. De vooruitzichten zijn nog niet dusdanig dat we nieuwe activiteiten kunnen organiseren. Daarom is het bord alvast geplaatst zodat burgers kunnen zien wat voor dieren wij houden”, zegt Ardi van Erp. Via de QR-code kunnen bezoekers naar de webpagina van het betreffende bedrijf.
Dutch Food Week
Van 10 tot en met 17 oktober is de Dutch Food Week: het nationale podium waar genieten van voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan. Het thema is dit jaar ‘verbinding’. „En dat is net waar Boert Bewust voor staat: verbinding tussen boer en burger”, zegt Ardi van Erp. Samen met haar man Willy houdt ze scharrelvleeskuikens in het Brabantse Sint Anthonis. Zij waren een van de eerste bedrijven die startten met scharrelvleeskuikens. „In 2006 zijn we gestart met een stal, de tweede volgde in 2013 en de derde stal is sinds 2017 in gebruik”, zegt van Erp. Nu houden ze ruim 52.000
kuikens volgens het ‘Beter leven keurmerk 1 ster’ concept. Met de bouw van de tweede stal is ook een zichtruimte gerealiseerd voor bezoekers. De afgelopen jaren is daar al veel gebruik van gemaakt.
Verbinding zoeken met burgers
Sinds de oprichting in 2019 heeft Land van Cuijk Boert Bewust 11 bedrijfsborden onthuld met daarbij behorende evenementen. Voor 2020 stonden openingen met activiteiten gepland maar die konden helaas niet doorgaan. „Om toch de verbinding met de maatschappij op te zoeken, werden afgelopen week bij negen bedrijven de borden geplaatst in de Dutch Food Week zodat wel zichtbaar is wie de Land van Cuijk Boert Bewust boeren zijn”, zegt Willy van Erp. Zij sloten direct aan toen een aantal boeren en de lokale ZLTO afdeling Boert Bewust streek op wilden richten. „Verbinding met de maatschappij wordt steeds belangrijker en daar willen wij meer aandacht aan besteden”, zegt Willy van Erp. Ardi is sinds 2014 bestuurslid van de Stichting Kip.Kiplekker. Ze hadden oorspronkelijk het idee om een open dag te houden met Pasen en daarbij het bord te onthullen. Kipkiplekker probeert jaarlijks met Pasen een open dag op pluimveebedrijven te organiseren. „We hopen dat het volgend jaar mogelijk is. Tot die tijd zijn we als Land van Cuijk Boert Bewust actief op social media en proberen we activiteiten te organiseren binnen de RIVM richtlijnen”, besluit Ardi van Erp.