Vijf nieuwe producten gemaakt met Nederlandse peulvruchten
FoodLab Pulses is een initiatief va ZLTO om marktpartijen en de verwerkende industrie te stimuleren nieuwe producten of concepten te telen op basis van lokaal geteelde eiwitgewassen. De focus moest hierbij vooral liggen op peulvruchten. In November 2019 zijn vijf koppels samengesteld uit ontwerpers en verwerkers (van peulvruchten) begonnen aan het ontwikkel proces waaruit uiteenlopende producten zijn ontstaan. Onlangs presenteerde de vijf koppels in een online bijeenkomst wat ze in een jaar bereikt hebben.
Groene yoghurt
Het concept Eat Your Beans koos ervoor om de tuinboon (ook wel faba-boon of veldboon genoemd) te gebruiken als uitgangspunt. Hiervan ontwikkelde ze een yoghurt die zich onder andere onderscheidt door zijn groene kleur. Maar dat is niet het enige product. Met de yoghurt maakten ze ook een plantaardige feta en camembert. Ook het team van FabaTofu maakt gebruik van de Nederlandse veldboon. Zij onderzochten hoe ze van de boon tofu konden maken en met succes. Met de kit die ze in het afgelopen jaar ontworpen hebben kunnen consumenten hun eigen tofu maken van veldbonen.
De nieuwe melkboer
Aan het FoodLab Pulses project deden ook de twee melkveehouders Bart en Tom Grobben uit Twente mee. Zij telen hun eigen sojabonen en hebben daar verschillende soorten plantaardige melk van gemaakt. Ze noemen zichzelf de nieuwe melkboer en zijn al verder in het ontwikkelproces van hun nieuwe melksoorten. Vanaf 7 november is hun plantaardige melk verkrijgbaar bij enkele winkels en webshops. Faba Loco maakte ‘eiwitbommetjes’ van veldbonen en tarwe, een gezondere en lokale vleesvervanger.
Bonenbrood
De broodformules koos ervoor om bonen te verwerken in een product dat Nederlanders dagelijks eten, namelijk brood. De broodmixen die ze hebben samengesteld bestaan voor veertig tot vijftig procent uit bonen die op Nederlandse bodem geteeld kunnen worden. Daarbij besteden ze aandacht aan biodiversiteit. Het team van de broodformules onderzoekt of de producten zoals graan en bonen op één veld geteeld en daarna in een keer geoogst kunnen worden.
Alle vijf de koppels gaan, nu het project met ZLTO is afgelopen, door met het ontwikkelen van hun nieuwe concepten.
Bekijk hieronder de hele uitzending met daarin de eindpresentaties terug.