Trendy exotische bonen van Zeeuwse bodem
Omdat op het overleg alleen distributeurs, wetenschappers en marketingmensen afkwamen, en niet de telers van peulvruchten, gingen de ontwerpers er zelf naar op zoek. „We zochten geen boeren die onder contract telen met vaste opbrengsten, maar akkerbouwers die open stonden voor de niche markt en met nieuwe peulvruchten wilden experimenteren. Speciale bonen zoals kikkererwten, kidneybonen, zwarte bonen, kievitsbonen (pintobonen), maar ook kapucijners”, legt Mullié uit.
De bruine boon en kapucijner kampen volgens hem met een stoffig imago en kunnen wel een trendy boost gebruiken. Ze koppelden de akkerbouwers aan drie Zeeuwse restaurants die aan de slag wilden met de peulvruchten van specifiek Nederlandse bodem. „Daar zijn wij erg kritisch op: het moeten echt lokaal geteelde bonen zijn. Eet uit je eigen omgeving. Dat is veel beter voor onze planeet,” benadrukt Mullié.
Bonenprovincie
De laatste jaren eten Nederlanders meer plantaardige producten zoals vleesvervangers. De sojabonen, die hiervoor een belangrijke basis vormen, worden vooral geïmporteerd uit Brazilië (64 procent) en de Verenigde Staten (18 procent). Het eerste halfjaar van 2020 betrof dit een waarde van 1,3 miljard euro.
Zeeland is van oudsher een echte bonenprovincie. De provincie nam dit seizoen ruim 90 procent van het landelijk bruine bonen areaal voor haar rekening. Op de Zeeuwse klei gedijen de bruine bonen goed. Dit jaar werd er op circa 2.700 hectare geteeld, een verdubbeling ten opzichte van 2019 toen er 1.338 hectare stond. De coronacrisis gaf de bruine bonen vleugels, want consumenten hamsterden dit voorjaar massaal potjes met groenten waardoor de vraag vanuit de conservenfabrieken steeg.
Servies en menu
De restaurants serveren de nieuwe bonengerechten op speciale borden, ontworpen door Foodcurators. Daarmee willen de ontwerpers het verhaal van de akkerbouwer zichtbaar te maken voor de consument. „Als we biodiversiteit, een mooi landschap en variatie aan voedsel willen behouden moeten we ons bewust zijn van het voedsel dat we eten. Bonen zijn lekker, gezond en een plantaardig alternatief voor dierlijke eiwitten zoals vlees. De borden geven heel abstract een extra laag aan die boodschap.” Bij het concept hoort ook een menukaart, recepten en wandeltochten.
Tot en met 8 november waren de verrassende gerechten bij de deelnemende restaurants eigenlijk te proeven. Er was veel belangstelling voor en het liep goed. Helaas werd alles na vier dagen stopgezet door de tweede lockdown van de horeca. De draad wordt opgepakt zodra de restaurants weer open mogen.
Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Viorella Luciana