Mijlpaal voor lokale ZLTO-afdeling: twee landbouwvisies voor Geertruidenberg en Drimmelen
Als een lokale ambtenaar of bestuurder iets wil weten over landbouw in zijn omgeving, dan hoeft diegene het document er maar bij te pakken en vindt het. Hermus heeft niet alleen een visie geschreven, maar ook een informatiedocument. Keurig per sector uitgesplitst wat de huidige situatie is, wat de verwachtingen zijn en welke uitdagingen er in de toekomst liggen.
Belangen
„We hebben alles in huis”, vertelt Hermus. „Van akkerbouw tot glastuinbouw en van melkveehouders tot zachtfruittelers. Een enorme verscheidenheid aan landbouwbedrijven en dat maakt het een uitdaging als bestuurder. Er komen veel verschillende belangen samen in deze regio."
De visies zijn mede geboren uit onvrede over een te gesloten houding vanuit de gemeentepolitiek naar de landbouw toe. En uit het adagium vooruit zien is regeren. „Boeren zijn goed in reageren en kunnen zichzelf goed verdedigen, maar vaak is het kwaad dan al geschied. We mogen best meer naar de voorgrond treden en voordat beleid wordt gemaakt duidelijk maken wat voor ons belangrijk is.”
Want de landbouw een belangrijke positie inneemt, wordt ook duidelijk in de visies. Vooral in de gemeente Drimmelen is landbouw met 196 boerenbedrijven een belangrijke sector. ‘Alleen al in vestigingsgebied Plukmadese Polder werken zo’n 550 mensen in vast dienstverband, en dat aantal wordt in piektijden verveelvoudigd’, schrijft de lokale ZLTO in het visiedocument.
Ondersteunen
In de visie staat dat de sector komende jaren tegen grote uitdagingen aanlopen op het gebied van droogte, extra regelgeving en klimaat. Boeren en tuinders hebben daarvoor oplossingen in huis. De lokale politiek kan daarin ondersteunen door ontwikkelruimte te bieden aan bedrijven die willen innoveren en door bijvoorbeeld het opwekken van groene stroom te koppelen aan boerenbedrijven. Extra regelgeving bovenop landelijk en provinciaal beleid belemmeren boeren.
„Misschien niet hele spannende teksten”, geeft Hermus aan. ,,Maar wel iets wat goed is om nog eens te benadrukken en aan te geven bij de lokale overheid. Want vaak is er veel onwetendheid over wat wij als boeren allemaal voor onze kiezen krijgen en wat we allemaal al doen.”