Onderzoekers pleiten voor invoeren Europese fosfaatrichtlijn
De Utrechtse onderzoekers ontdekten samen met collega's van de Georg-August-Universität (Göttingen) en de Universität Zürich dat veel bedreigde plantensoorten buiten de boot vallen als er te veel fosfaat en te weinig stikstof in de bodem zit. Hun onderzoek is gepubliceerd in Nature Ecology and Evolution.
Sommige planten groeien goed als er hoge concentraties stikstof zijn, zo goed dat andere planten worden verdrongen. „Maar met het terugdringen van stikstof zijn we er nog niet,” vertelt eerste auteur Martin Wassen, ecoloog verbonden aan het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht. „Het kan zelfs een averechts effect hebben als je niet ook naar andere voedingsstoffen kijkt.”
Verhoudingen
Planten hebben naast stikstof ook fosfor en kalium nodig om te groeien. Essentieel daarbij zijn de verhoudingen tussen die voedingsstoffen in de bodem. De onderzoekers ontdekten namelijk dat wanneer in de bodem concentraties stikstof teruggedrongen worden, zonder dat daarbij ook de concentratie fosfor omlaag gaat, juist de plantensoorten verdwijnen die nu al bedreigd zijn.
„Veel bedreigde plantensoorten komen voor op plekken waar de concentratie fosfor laag is”, geeft Wassen aan. „Doordat de relatieve concentratie fosfor toeneemt wanneer de stikstofconcentraties door effectief beleid afnemen, komen deze soorten onder druk te staan."
Europees
De onderzoekers pleiten voor het invoeren van een Europese fosfaatrichtlijn, naast de al bestaande nitraatrichtlijn. Op landelijk niveau in Nederland is er al wel het fosfaatrechtenstelsel, om het overschot van fosfaat terug te dringen. Ook werkt Landbouwminister Carola Schouten aan nieuw mestbeleid, waarin grondgebonden veehouderij een speerpunt is. Mest dat overblijft, zou moeten worden afgevoerd zodat het niet op de bodem tercht komt.