Explosie coronabesmettingen: rundvleesverwerker Verhey sluit een week de deuren
De gebroeders Max en Bart Verhey, die als vierde generatie de directie voeren over Verhey Vlees BV, hebben besloten de deuren van hun bedrijf in Nuth voor minimaal één week te sluiten, om zo de recente coronabesmettingen binnen hun bedrijf onder controle te krijgen. Op advies van Veiligheidsregio Zuid-Limburg is de sluiting voor de duur van één week en is in de nacht van woensdag op donderdag om 00.00 uur ingegaan. Volgens de directie zijn momenteel 41 coronabesmettingen vastgesteld. Er werken 225 mensen bij de rundvleesverwerker, waarvan ruim de helft op uitzendbasis.
Koeien
Verhey Vlees is al vele jaren gespecialiseerd in het verwerken van runderen afkomstig uit de melkveehouderij. De runderkarkassen worden in Nuth zorgvuldig versneden, verpakt en geëtiketteerd op klantspecificatie. Wekelijks kunnen 4000 karkassen van koeien worden verwerkt. Het bedrijf vindt haar oorsprong in 1895. Sinds december 2019 behoort het bedrijf tot de Brabantse Van Loon Group.
Eind oktober
Verhey Vlees onderstreept dat de hele organisatie werkt volgens het landelijk protocol corona in de voedselindustrie en voldoende maatregelen heeft genomen om besmetting te voorkomen. In een toelichting verklaart de directie dat tot half oktober slechts één coronabesmetting werd geconstateerd. Vervolgens meldden zich op maandag 26 oktober 17 uitzendkrachten af, omdat ze in afwachting waren van een coronatest. Diezelfde dag ontvingen zes van hen de uitslag, alle zes waren positief. In de dagen die volgden liep het aantal besmettingen snel op. Op woensdag 28 oktober telde het bedrijf 14 coronabesmettingen. GGD Zuid Limburg startte daarop een bron- en contactonderzoek om de risico’s in kaart te brengen en onderzocht of de juiste coronamaatregelen waren genomen. Er werden geen onregelmatigheden vastgesteld. Op vrijdag 30 oktober telde het bedrijf 17 besmettingen. Uit voorzorg testte GGD Zuid Limburg via een willekeurige steekproef 40 medewerkers. Hiervan bleken 16 medewerkers positief. Het aantal besmette personen liep daarmee op naar 33 personen. Op grond van het aantal positieve gevallen heeft GGD Zuid Limburg vervolgens besloten een uitgebreid onderzoek in het bedrijf te starten. Dinsdag 3 november en woensdag 4 november zijn alle medewerkers van het bedrijf getest. De eerste resultaten tonen het beeld dat het besmettingspercentage binnen het totale bedrijf hoger ligt dan de norm die de GGD Zuid Limburg hanteert.
Projectteam
Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft een projectteam ingesteld bestaande uit leden van de veiligheidsregio, leden van GGD Zuid Limburg en de directie van Verhey Vlees. Samen werken zij een plan van aanpak uit om tot een verantwoorde en veilige herstart te komen, hierbij is ook oog voor de huisvestingssituatie van de arbeidsmigranten.