Groener erf Oostrumse veehouder past straks beter bij zijn bedrijfsvoering
Volgens Mark Venner, die namens IKL een bedrijfsscan uitvoerde op de boerderij van Van der Zwaan, zag hij al snel dat er mogelijkheden lagen op het terrein. „Het bedrijf gaat uit van een natuurinclusieve manier van landbouw bedrijven, maar dat was op het erf nog niet zo terug te zien. In vergelijking met de omgeving is er weinig groen. Door een aantal simpele ingrepen is dat wel aan te passen.”
Intrinsieke motivatie
Venner ziet een kans in het aanplanten van een haag, die het erf omrandt. Daar komen vogels op af en vormt vanuit een in de buurt gelegen bos een verbinding met het platteland voor kleinere zoogdieren zoals egels. Op die manier wordt de biodiversiteit verhoogd. „Vroeger was zo’n haag om een boerenerf heel gewoon, later is dat verdwenen, maar nu komt dat langzaam weer terug.”
De Plattelandscoöperatie en stichting IKL voeren de erfscans uit in opdracht van Natuurrijk Limburg. Er is geld om de aanpassingen te betalen, maar het beheer ligt bij de boeren zelf. Ze zijn 10 jaar verplicht om de aanplant goed te onderhouden. „Voor sommige boeren was een reden om niet mee te doen”, vertelt Venner, zelf ook boer in het Limburgse Baexem. „Maar subsidie is leuk, bij dit soort projecten moet er ook intrinsieke motivatie zijn om mee te werken. Dat was bij Jan zeker het geval.”
Kennis
Van der Zwaan runt een vleesrundveebedrijf met 250 koeien. Het bedrijf Groot Spraeland beslaat een groot oppervlakte van 200 hectare. Het overgrote deel is ingericht als natuur, waar tussendoor de koeien grazen. „Daarom stond ik ook open voor het erfproject en het is voordelig dat ik ook meteen kennis in huis haal voor blijvend advies. Dan weet ik straks precies hoe ik de nieuwe aanplant het beste kan onderhouden.”
Dat het bedrijf zelf meteen iets groener wordt, is volgens hem ook een voordeel. „Het past beter bij wat we doen. Het erf is straks meer een visitekaartje voor het bedrijf.”
Nestkastjes
Veldmedewerker Venner zocht zelf actief naar deelnemers voor het Limburgse project en voerde 7 scans uit. Hij gaat nu de plannen opstellen. Vaak gaat het om aanplant van heggen en bomen en het plaatsen van nestkastjes voor boerenzwaluwen en steenuilen (foto), die doorgaans alleen leven op of rond boerderijen.