Boeren helpen patrijzen en bijen op Tholen
Projectmedewerker Hans Wondergem van SLZ heeft al een stuk of tien akkerbouwers en veehouders, verspreid over Tholen, genoteerd die interesse hebben om aan het project ‘Stapstenen voor soorten’ mee te doen.
„Het komt erop neer dat we de aanplant van een meer autochtone beplanting op de boerenerven willen stimuleren. Via het project worden bijvoorbeeld knotbomen geplant waar steenuilen kunnen nestelen, bloemdijken ingezaaid voor de bijen en hagen aangeplant waar zomertortels en patrijzen zich kunnen verschuilen", vertelt Wondergem. „De Zeeuwse hagen werden gerooid door ruilverkaveling en schaalvergroting, zodat zoveel mogelijk land beboerd kon worden. Daardoor werden de akkers veel monotoner en verdween de ideale leefomgeving van de akkervogel. We willen ook verbindingen maken tussen de verschillende leefgebieden door boerenerven en tuinen van particulieren met elkaar te verbinden door binnendijken. Daardoor kan het aantal kenmerkende Zeeuwse diersoorten in het agrarisch natuurlandschap herstellen.”
Plattelandsontwikkeling
‘Stapstenen voor soorten’ is een deelproject van het plattelandsontwikkelingsproject (POP) ‘Versterking biodiversiteit en landschap in het agrarisch gebied van Zeeland’ dat tot eind volgend jaar loopt en wordt gesubsidieerd door de Provincie Zeeland en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.
Vorig jaar is in de buurt van Zaamslag een project geweest gericht op de patrijs, steenuil en kamsalamander. Samen met de Agrarische Natuurvereniging Sanelt en de Natuurvereniging Tholen is op Tholen specifiek gekozen voor de patrijs en de wilde bij. „Maar de zomertortel, om maar een vogel te noemen, kan ook van het project profiteren,” zegt Wondergem. „Die vogel is al lange tijd niet meer op Tholen gezien.”
Patrijs op Rode Lijst
Vroeger zag je graspiepers, veldleeuweriken, grutto’s, patrijzen en andere akkervogels rondstruinen tussen de stoppels van het geoogste tarweveld. Het aantal boerenlandvogels is de afgelopen dertig jaar 70 procent afgenomen. Het aantal patrijzen zelfs met meer dan 95 procent, waardoor de vogel zelfs op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels is beland. Volgens Wondergem is het aantal patrijzen op Tholen weer iets toegenomen, maar precieze cijfers zijn er niet omdat er geen dekkende telling is geweest. “De patrijs is geen trekvogel en moet het jaarrond voedsel kunnen vinden. Ook heeft de vogel een redelijk gevarieerd landschap nodig.”
Wilde bijen
Het gaat ook slecht met de bij. Van de 360 bijensoorten in Nederland is de honingbij er maar een. Alle andere soorten zijn wilde bijen. Meer dan de helft daarvan staat op een Rode Lijst. Niet alleen worden bijen vaker getroffen door ziekten, ze vinden ook steeds minder wilde bloemen zoals paardenbloemen en klavers en minder holletjes. Akkerranden met kruiden en grassen werden omgeploegd, ook zijn de nieuwste generaties pesticiden schadelijk. Wilde bijen zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de bestuiving en daarom onmisbaar.
Aanmelden kan via: hans.wondergem@landschapsbeheerzeeland.nl.
Onze Weidevogels gaat verbreden en zich ook richten op akkervogels. Vandaar dat vanaf nu ook artikelen over Akkervogels te lezen zijn op deze website.
Heeft u tips over weidevogels of akkervogels? Stuur dan een mail naar sandra@agrio.nl