Rechter: Vergunningsplicht voor koeien in de wei in de buurt van Limburgse natuurgebieden
De milieugroepen Mobilisation for the environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu voeren al langer een juridische strijd tegen de overheid vanwege de stikstofaanpak. Zo ook in Limburg. Daar stapten deze twee organisaties naar de Roermondse rechtbank om de provinciale aanpak rond de weidegang van koeien in de buurt van stikstofgevoelige natuurgebieden juridisch aan de kaak te stellen. Zij vinden dat de impact van koeien nabij de natuurgebieden en het bemesten van percelen bij natuurgebieden te groot is. Zij stellen dat de stikstofaanpak juist gericht moet zijn op het terugdringen van stikstof bij kwetsbare natuurgebieden. Bemesting en weidegang van koeien bij natuurgebieden kan in de ogen van de milieugroepen echter zorgen voor meer stikstof in de natuur, aldus De Limburger. De milieugroepen had eerder tevergeefs bij de provincie aangedrongen om handhavend op te treden tegen zestien Limburgse veebedrijven, voornamelijk melkveehouders, omdat die niet over een geldige vergunning voor het beweiden en bemesten zouden beschikken. De provincie stelt zich op het standpunt dat dit vergunningplichtig is. De natuurorganisaties vinden nu de rechter op hun hand. Het gevolg is dat diverse Limburgse veehouders met percelen in de buurt van kwetsbare natuurgebieden nu een Natuurvergunning moeten aanvragen bij de provincie als ze koeien in de wei willen laten lopen en/of mest willen aanwenden op de betreffende percelen.. De rechter geeft de betrokken boeren en provincie zestien weken de tijd om alles in orde te brengen.
Impact
Tegenover De Limburger verklaart Valentijn Wösten, advocaat van de twee natuurorganisaties, dat deze uitspraak zeker impact zal hebben. Zo zal de provincie moet gaan beoordelen of een melkveehouder in de buurt van een Natura2000-gebied zijn koeien mag laten grazen en grond mag bemesten of niet en of de ondernemer wellicht maatregelen moet nemen op zijn bedrijf om de uitstoot terug te dringen.
Veehouders uit geheel Limburg
De zestien agrarische ondernemers die concreet een rol spelen in deze procedure zijn onder meer gevestigd in Wijlre, Gulpen, Eys, Ulestraten, Puth, Weert, Merselo, Heijen en Ottersum. Bij de betrokken natuurgebieden gaat het volgens De Limburger om onder meer het Geuldal, het Geleenbeekdal, het Bunder- en Elsloërbos, de Weerter- en Budelerbergen, Boschhuizerbergen, Maasduinen en Sint Jansberg. De provincie wil de uitspraak eerst bestuderen voordat ze inhoudelijk zal reageren.