Bodemtop 2020: 'Juiste kennis vergaren over bodem is ingewikkeld'
Want hoewel de ketenpartijen een overeenkomst sloten over het stimuleren van beter bodembeheer, er metingen zijn gedaan op 1200 percelen door het hele land en er verschillende pilotprojecten lopen, halen de meeste boeren hun informatie bij elkaar vandaan. In praktijkgroepen en bij de buurman. Dat merkt ook bodemkundige Everhard van Essen, adviseur bij Aequator uit Harderwijk (GD).
Diploma
„Voor een boer is het soms best ingewikkeld om te weten wat nu het juiste advies is”, vertelt Van Essen. „De gewasbeschermingsmiddelenadviseur zegt het moet linksom en de vertegenwoordiger van de bank zegt het moet rechtsom enzovoort. Daarom is het belangrijk dat erfbetreders goed geschoold zijn en echt kennis van zaken hebben. Dat ze bijvoorbeeld een diploma kunnen overleggen aan de boer.”
Akkerbouwer Rudi Luimes uit Marknesse (FL) zit in twee praktijkgroepen over bodembeheer, maar geeft aan veel op gevoel te doen. „We leggen eigenlijk weinig vast, maar ik heb wel precies in mijn hoofd zitten welk perceel het goed heeft gedaan. Ik pak van alle adviezen iets op, maar maak uiteindelijk mijn eigen plan. Ik zie vooral veel in afwisseling van bodembewerking. Appels eten is gezond, maar met alleen maar appels eten redden we het ook niet. Datzelfde geldt voor de bodem.”
Suikerbieten
André Hoogendijk, voorzitter van BO Akkerbouw, ziet kennisverspreiding als het belangrijkste instrument om de vitaliteit van de bodem te herstellen. Volgens hem is het zaak de bevindingen van onderzoek en proeven naar de praktijk te brengen. „Neem het rooien van suikerbieten. Voor een boer is het ingewikkeld om precies alles zo af te stellen, dat bodemverdichting wordt voorkomen. Dan gaat het erom wat er met de banden en instellingen van de machine wordt gedaan en soms loopt dat dan ook nog via een andere partij, zoals een loonwerker. We hebben nu de vertegenwoordigers (buitendienst, red) van Cosun allemaal zo opgeleid dat ze kundig advies kunnen geven. Zoiets kan ook uitgerold worden naar graan of aardappelen.”
Verdienmodel
Behalve de juiste kennis vergaren om tot een betere bodem te komen, is volgens de experts een goed verdienmodel ook belangrijk. Jan Jakob van Dijk is de onafhankelijke trekker van het Nationaal Programma Landbouwbodems. „Eerst dacht ik dat het verdienmodel lag in een betere prijs voor de producten, maar nu denk ik ook in nieuwe mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld koolstofvastlegging. Naast een betere vergoeding voor het eindproduct, liggen er dus meer kansen om meer geld te verdienen en zo meer aan bodemvitaliteit te kunnen doen.”
Akkerbouwer Luimes: „Uiteindelijk is een goede bodem mijn belangrijkste troef, want met de opbrengst van het land moet ik mijn boterham verdienen.”