Staatsbosbeheer stelt extra grond beschikbaar voor natuurinclusieve Brabantse boeren
De twee maken deel uit van een groot project van 40 experimenten die Staatsbosbeheer samen met het ministerie van LNV en boeren aangaat om natuurinclusieve landbouw te stimuleren. De WUR (Wageningen University & Research) monitort de projecten.
Melksysteem
Het moet de boeren helpen om te komen tot een rendabele bedrijfsvoering en daarnaast meer aan biodiversiteit te doen. Zo gaat Lamers, van de biologische melkveehouderij de Schutkooi, gebruikmaken van een mobiel melksysteem, waardoor er geen koeienpaden meer ontstaan. Hij pacht 27,4 hectare grond van Staatsbosbeheer in het Maasheggengebied. In totaal heeft Lamers 80 hectare. Lamers sprak eerder met Agrio, uitgever van deze website, over zijn bedrijfsvoering.
Anssems, van natuurboederij Heining & Hoef, houdt vleesvee en teelt biologische gewassen als voedsel voor de dieren. Hij wil via het project van Staatsbosbeheer de kringloop op het bedrijf sluitend krijgen. In de Lage Vuchtpolder (onder Breda) pacht hij 46 hectare van de 114 hectare bij Staatsbosbeheer.
Afspraken
Volgens Staatsbosbeheer snijdt het mes aan twee kanten: 'Als een boer overstapt op natuurinclusieve landbouw heeft hij - om rendabel te kunnen opereren - méér grond nodig. Die extra natuurgrond kan hij op verschillende manieren pachten van Staatsbosbeheer. In ruil daarvoor wordt met de boer afspraken maakt over activiteiten die de natuurinclusieve agrarische bedrijfsvoering ondersteunen en tegelijkertijd de biodiversiteit op al zijn landbouwgrond vergroten. Met als resultaat dat de biodiversiteit op boerengrond in de buurt van natuurgebieden van Staatsbosbeheer kan toenemen.'
Eerder sloot Staatsbosbeheer al overeenkomsten met boeren in Drenthe, Gelderland, Zuid-Holland, Utrecht en Overijssel. De overheidsinstantie heeft in totaal 50.000 hectare grasland in eigendom.