Kaas valt in de smaak: Brabantse melkveehouders richten coöperatie op
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/75/260/oprichting_van_cooperatie_duinzuivel.-detail.jpg)
![Duingoed-kaas uit Drunen en omgeving.](https://www.stal-en-akker.nl/site/assets/files/0/03/75/263/brabants_duingoed-kaas.470x0.jpg)
In augustus was de eerste 600 kilo kaas snel uitverkocht. Door de Coöperatie Duinzuivel op te richten hopen de melkveehouders een volgende stap te kunnen zetten. Zo is het de bedoeling om de productie op te schalen. In januari 2021 moet de kaas verkrijgbaar zijn in de regio.
Lokaal en duurzaam
„Aangezien de Nederlandse melkveehouderij de laatste jaren van de ene crisis de andere crisis in rolde, groeide het besef dat het tijd werd voor een ander, beter toekomstperspectief", vertelt melkveehouder Mari van Drunen, voorzitter van de coöperatie. Hij had twee jaar geleden al de eerste plannen. „Lokaal en duurzaam eten zijn sinds die tijd onverminderd populair gebleven. Consumenten willen inzicht in de herkomst van ons voedsel."
Voor de Drunense boer betekent het ook een omschakeling in de bedrijfsvoering. Voor het eerst in 10 jaar liet hij zijn koeien naar buiten. Weidegang geeft de omgeving iets terug, beaamt Van Drunen. De coöperatieleden gaan op toerbeurt hun bedrijven openstellen en leveren ze bijvoorbeeld inspanningen voor natuur en biodiversiteit. Daar staat tegenover dat ze een meerprijs ontvangen voor de melk en diensten die zij leveren voor het landschap. „De kaas maakt boer en burger blij."
Goede start
Dat de eerste 600 kilogram aan kaas over de toonbank zou vliegen, had Van Drunen niet verwacht. „Een bericht op social media was genoeg. De mensen die langskwamen wilden proeven en allemaal meteen kopen. Een klant zei dat we goud in handen hebben. Een mooie opsteker."