Column: Onmachtig trekkerprotest ontbeerde heldere doelen
Dinsdag was meer van hetzelfde. Ook op onze redactie was er discussie over hoe groot we het moesten aanvliegen, omdat dit het zoveelste trekkerprotest was. Wij besloten toch een redacteur vanuit de Achterhoek op een trekker mee te sturen en een liveblog bij te houden. Eerdere oproepen voor acties leverden immers grote belangstelling op. Met 1500 tot 2000 boeren vanuit het hele land was dat in Den Haag opnieuw een indrukwekkend gezicht. Onze redacteur moest door de trekkerfile zelf vier kilometer lang langs die optocht van trekkers lopen om op tijd aan te komen. Het zegt iets over de urgentie die die boeren voelen om iets te doen.
Niet de Omgevingswet
De vraag is wel of het effectief was deze keer. Ik denk dat het beter had gekund. Het begon al bij de aankondiging. Farmers Defence Force (FDF) richtte zich met de actie op de nieuwe Omgevingswet. Hoe meer de actiedag naderde, hoe duidelijker het werd dat het toch over de Stikstofreductie- en Natuurherstelwet ging van minister Schouten. Het doel werd daardoor diffuus en boette aan kracht in.
Zelfde sprekers
Op het podium was het ook meer van hetzelfde. De bijeenkomst in Den Haag richtte zich officieel op de koning, maar was feitelijk gericht aan de politiek. Op het podium ontbrak het aan politici en was alleen een mogelijk aanstaande politicus te horen in de persoon van Jan Cees Vogelaar. Hij stond al eerder op het podium. Verder sprekers uit de FDF-organisatie. De koning als officieel doel vond ik origineel gevonden, ook om het protest in de landelijke media te krijgen. De media was er, het heldere nieuwe doel niet. Nu ontbrak het aan impact en werd er enkel braaf verslag van gedaan zonder het nieuws te domineren.
FarmerFriendly
Ook het protest bij het CBL verliep niet vlekkeloos. FDF presenteerde daar het concept FarmerFriendly voor supermarkten. Een soort heffing die ten goede moet komen aan de boeren. Origineel bedacht, omdat het de nadruk legt op de marginale inkomsten van veel boerenbedrijven. Minister Schouten richtte er eerder al een taskforce voor op met hetzelfde doel.
Uit de acties van Schouten zijn helaas nog geen extra euro’s op het boerenerf terechtgekomen, dus nieuwe ideeën zoals FarmerFriendly zijn welkom. Of het genoeg realiteitsgehalte heeft, het er echt gaat komen en hoeveel procent de heffing dan gaat bedragen is toekomstmuziek. Voorzitter Mark van den Oever van FDF riep op het podium ondertussen enthousiast dat LTO mee ging doen met het keurmerk. Dat was gebaseerd op een keukentafelgesprek met de aanstaande nieuwe voorzitter van LTO-Nederland Sjaak van der Tak. Daar was het wel ter sprake gekomen, maar is nog geen toezegging gedaan om het te ondersteunen. Het ontgaat mij ook wat het nut is, om nog voor zijn officiële start als LTO-voorzitter, te doen alsof het al rond is. Het kan irriterend overkomen en daar is het boerenbelang niet mee gediend.
Sjaak van der Tak
Sjaak van der Tak gaf tijdens zijn persconferentie vlak na zijn uitverkiezing aan dat hij zijn hand uitsteekt naar alle belangenorganisaties en graag met zoveel mogelijk organisaties wil samenwerken. Wat daarvan terecht gaat komen moet uiteraard nog blijken, maar zo’n benadering heb ik nooit gehoord uit de mond van de vorige LTO-voorzitter. Zelf denk ik dat er nog steeds een noodzaak is om de krachten weer te bundelen, om meer voor elkaar te krijgen in Den Haag of op andere plekken waar belangrijke besluiten vallen voor boeren.
Succes in Groningen
In Groningen heeft het aanhoudende boerenprotest en het continue aanspreken van de Statenleden op hun verantwoordelijkheid in ieder geval opgeleverd dat de Provincie Groningen meer gaat doen voor de PAS-melders, ook al is het een verantwoordelijkheid van het ministerie van LNV. Terwijl daar het front van belangenbehartigers twee weken geleden ook scheurde. Met meer eenheid had er daar misschien nog meer ingezeten voor de landbouw.
PAS-melders
Dat brengt mij weer terug bij het trekkerprotest van dinsdag. De focus had dinsdag wellicht beter op de PAS-melders en andere boerenbedrijven kunnen liggen, die momenteel niet over een geldige vergunning beschikken. Mensen die ter goeder trouw handelden en vervolgens in de problemen komen door de overheid. Eerst een oplossing en daarna pas een nieuwe wet aannemen. Dat had wellicht meer druk opgeleverd vanuit de algemene media richting het kabinet en de politieke partijen die elkaar vasthouden in een wurggreep, waardoor er aan de Stikstof- en Herstelwet weinig gaat veranderen.