Watervasthoudend vermogen verbeteren met Bokashi
Bokashi is een bodemverbeteraar gemaakt van gefermenteerd organisch materiaal. „In een bokashi hoop fermenteren micro-organismen onder zuurstofarme omstandigheden het berm- en slootmaaisel”, legt Van Erp uit. „Ik werk samen met de gemeente en waterschap om het maaisel kunnen gebruiken. Normaal gesproken gaan deze reststromen naar de gemeente om gecomposteerd te worden.”
Goed opletten
Een bokashi-hoop maken is volgens de melkveehouder niet voor iedereen weggelegd. Van Erp: „Je moet goed opletten wat je erin doet. Het materiaal moet niet te droog zijn en mag niet te veel onkruid bevatten.” Van Erp denkt niet dat de hoeveelheid droge stof in de bodem in het eerste jaar gelijk veel hoger wordt. Maar in de jaren erna verwacht hij wel ieder jaar een verbetering.
Elke druppel telt
Van Erp is een van de boeren die zich samen met ZLTO inzetten voor voldoende zoet water door zuinig om te gaan met grondwater, drinkwater en oppervlaktewater. Om meer aandacht te vragen voor de waterbesparende maatregelen die boeren in Brabant nemen is de belangenorganisatie gestart met de actie ‘Elke druppel telt’. ZLTO vraagt boeren die maatregelen nemen om water te besparen deze te delen. Dit kan bijvoorbeeld door #elkedruppeltelt te gebruiken op sociale media.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: ZLTO