Boeren krijgen zelf controle over stuwen in de Brabantse Maashorst
Boeren brengen, samen met ZLTO en het waterschap, in kaart waar de stuwen het beste geplaatst kunnen worden. „Grondeigenaren weten namelijk zelf het beste welke plek het meest effectief is”, zegt Peter van Dijk, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas op de website. „Door de stuwen kan water langer vast worden gehouden, zodat het water tijd heeft om in de grond te zakken. Dit is goed voor het boerenland én de natuur.”
Aa en Maas beandrukt dat het gaat om stuwen in b- en c-watergangen en dat er over de bediening door de boeren duidelijke afspraken worden gemaakt tussen beide partijen. Vorige week is de eerste stuw geplaatst. De pilot gaat lopen in Oost-Brabant, in de Maashorst, de Noordstraat bij Wanroij en de Vlagberg bij Sint Anthonis.
Vasthouden
Bestuurders van de ZLTO-afdelingen Uden en Land van Cuijk zoeken de boeren in het gebied op, om in kaart te brengen waar er mogelijk stuwen geplaatst kunnen worden. Het plaatsen wordt volledig bekostigd door het waterschap. Boeren in het gebied hebben zelfs nu nog problemen met de droogte, op de hoge zandgronden. „Waar in grote delen van het land de grondwaterpeilen weer normaal zijn, kampen we in de Maashorst nog steeds met extreme droogte”, benadrukt Ernest de Groot, ook lid van het dagelijks bestuur van Aa en Maas. „Daarom willen we elke regendruppel die valt zoveel mogelijk vasthouden in het gebied."
Boeren die geinteresseerd zijn in het project, kunnen terecht bij Jacomien den Boer van ZLTO.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Waterschap Aa, Maas
Bronnen: Waterschap Aa, Maas