Goes wil echte foodgemeente zijn
FoodDelta Zeeland (FDZ) bestaat bijna vijf jaar. In de stichting zijn destijds Foodport Zeeland en Lekker Regionaal Product opgegaan. Doel was om gezamenlijk het Zeeuws product nog beter op de kaart zetten en de groei in productie, verwerking, consumptie en handel van foodproducten te bevorderen. Er wordt 1,7 miljard euro productiewaarde en achthonderd miljoen toegevoegde waarde geleverd door de Zeeuwse bedrijven, de horeca niet meegerekend. Daarmee vertegenwoordigt de foodsector ruim vijftien procent van de werkgelegenheid in Zeeland.
FDZ is een samenwerkingsverband van kennisinstellingen, bedrijven en overheden dat zich richt op vernieuwingen, ontwikkelingen en het versterken van de Zeeuwse voedselketen. Ondernemers uit de agrarische- en schelpdiersector, logistieke en voedselverwerkende bedrijven.
Behoefte agrarische sector
Wethouder Joost de Goffau van de gemeente Goes vertelt dat de gemeente food ziet als een belangrijke sector voor de regio. „Een markt waar volop kansen liggen. FoodDelta Zeeland is een overkoepelend samenwerkingsverband. Er wordt een gezamenlijke innovatie-agenda ontwikkeld vanuit de behoeften van de bedrijven, ook in de agrarische sector. Dit moet resulteren in de uitvoering van diverse projecten op het gebied van zowel technische als sociale innovaties. Door kennisdeling kunnen de deelnemers aan het samenwerkingsverband van elkaar leren.” Door aan te sluiten als strategisch partner wil Goes bijdragen aan een innovatieve, toekomstbestendige en vitale sector.
Lokale afnemer
FDZ richt zich vooral op samenwerkingsverbanden om de foodketen te vernieuwen. Er lopen al diverse projecten zoals ‘Slimme ketensamenwerking’ en ‘Meerwaarde door korte ketens’ waardoor boeren hun geteelde producten direct kunnen leveren aan de lokale afnemer of eindgebruiker: horeca, Retail en boerderijwinkels. Maar ook het project ‘Zeeland bonenland’ dat door nieuwe verwerking de bonenteelt wil laten groeien en de projecten ‘Minder verspilling’ en ‘Zoete, Zilte en Zoute teelten’. FDZ verdiept zich ook in het verminderen van gebruik van chemie in de landbouw.
De stichting krijgt zowel provinciaal geld om de ideeën en projecten uit te werken. Goes heeft 10.000 euro betaald om zich bij FoodDelta aan te kunnen sluiten.
Meer informatie via: www.fooddeltazeeland.nl
Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen Meinen