LTO en Wolvenmeldpunt roepen Brabantse schapenhouders op om dieren binnen te houden
Afgelopen week werden verschillende schapen aangevallen, zaterdagochtend nog werden vijf schapen doodgebeten in de buurt van Rosmalen, ook raakten er meerdere dieren gewond. Of het om een wolf gaat, staat nog niet helemaal vast. DNA-onderzoek moet dit verder uitwijzen, maar de experts hebben sterke vermoedens dat het hier een wolf betreft.
Sterke aanwijzingen
Prinsen: „Zolang het DNA-onderzoek niet bekend is, moeten wij afgaan op de geruchten. Maar die wijzen zeer sterk in de richting van een wolf. Met nachtcamera’s is er al een groot dier waargenomen, dat het meeste wegheeft van een wolf. Gezien de aanvallen zou het dan om een zwervende wolf moeten gaan.”
Ook Lelieveld kan alleen nog maar zijn vermoedens uitspreken. „De resultaten van zo’n DNA-onderzoek komen pas na een maand. Maar gezien de foto’s lijkt dit sterk het werk van een wolf. De goudjakhals heeft sinds een aanval in de Ooijpolder een slechte naam gekregen, maar dat een goudjakhals schapen aanvalt, is een zeldzaamheid. Omdat er meerdere schapen zijn gepakt, lijkt dit ook niet het werk van loslopende honden.”
Voedsel
De schapen binnenhouden is nu het devies, van zowel LTO als Wolven in Nederland, waar de Zoogdiervereniging onderdeel vanuit maakt met het Wolvenmeldpunt. Volgens Prinsen, beleidsadviseur diergezondheid bij LTO en ZLTO, vervolgt de wolf op die manier het snelste zijn tocht naar een geschikter gebied. „De wolf loopt nu rond in poldergebied, terwijl de bosrijkere Maashorst een stuk geschikter is. Het kan ook zijn dat de wolf doorloopt naar het buitenland. Maar zolang er schapen zijn, blijft de wolf daar omdat daar dan voedsel is.”
Lelieveld ziet dat schapenhouders zich nog niet bewust zijn van de schade die een wolf aan kan richten. „Er is zelfs een schapenhouder geweest die twee keer bezoek heeft gehad van de wolf. Nu bekend is dat er een wolf rondloopt is het echt tijd om de schapen voorlopig naar binnen te doen. Ik snap dat schapenhouders balen van de wolf, of dat het allemaal nieuw is. Maar de wolf, die is er nu eenmaal. Daar kunnen we weinig aan veranderen. Met goede maatregelen is er wel een hoop leed en ellende te voorkomen.”
Provinciegrens
Voor LTO is de rondzwervende wolf in Brabant nogmaals reden om een oproep te doen aan de politiek. „Kom met een gedegen, landelijk beleid op het gebied van de wolf. Als de wolf een provinciegrens oversteekt, is het vaak nog iemand anders probleem. Maar zo werkt dat natuurlijk niet. Hopelijk is dit opnieuw een goede aanleiding om meer vaar te zetten achter landelijk wolvenbeleid.”