Ondanks hoger beroep moeten 16 Limburgse veehouders toch beweidingsvergunning aanvragen
GS van Limburg hebben besloten invulling te geven aan de uitspraken van de Rechtbank Limburg door alle betrokken 16 bedrijven in de gelegenheid te stellen een vergunningaanvraag in te dienen voor de activiteit beweiden en bemesten. Vervolgens beoordeelt GS, mede aan de hand van de vergunningaanvraag, of een vergunning daadwerkelijk vereist is. GS kan een vergunning verlenen en ze kan een nieuw besluit nemen over al dan niet handhavend optreden. Dit meldt de provincie op vragen van Stal en Akker.
Hoger beroep
Los van deze noodzakelijke vergunningaanvragen hebben GS van Limburg besloten hoger beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de RvS tegen de uitspraak van de Rechtbank Limburg. Die stelde afgelopen maand de milieuorganisaties Mobilisation for the environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu in het gelijk in een tegen de provincie Limburg aangespannen procedure over de weidegang van koeien in de buurt van stikstofgevoelige natuurgebieden. In de ogen van de twee milieuorganisaties is de impact van koeien nabij de natuurgebieden en het bemesten van percelen bij natuurgebieden te groot. Zij stellen dat de stikstofaanpak juist gericht moet zijn op het terugdringen van stikstof bij kwetsbare natuurgebieden. Bemesting en weidegang van koeien bij natuurgebieden kan in de ogen van de milieugroepen echter zorgen voor meer stikstof in de natuur. Eerder hadden de milieugroepen tevergeefs bij de provincie aangedrongen om handhavend op te treden tegen zestien Limburgse veebedrijven, voornamelijk melkveehouders, omdat die niet over een geldige vergunning voor het beweiden en bemesten zouden beschikken. Het gevolg is dat diverse Limburgse veehouders met percelen in de buurt van kwetsbare natuurgebieden nu een Natuurvergunning moeten aanvragen bij de provincie als ze koeien in de wei willen laten lopen en/of mest willen aanwenden op de betreffende percelen. De rechter geeft de betrokken boeren en provincie vier maanden de tijd om alles in orde te brengen.
16 veehouders
De zestien agrarische ondernemers, die door deze uitspraak rechtstreeks zijn getroffen, zijn onder meer gevestigd in Wijlre, Gulpen, Eys, Ulestraten, Puth, Weert, Merselo, Heijen en Ottersum. Bij de betrokken natuurgebieden gaat om onder meer het Geuldal, het Geleenbeekdal, het Bunder- en Elsloërbos, de Weerter- en Budelerbergen, Boschhuizerbergen, Maasduinen en Sint Jansberg.