Boeren krijgen gratis bokashi van gemeente Beekdaelen
De gemeente Beekdaelen is gestart met het verzamelen van blad- en bermafval voor de eerste bokashi-hoop. De grootste uitdaging daarbij is het schoonmaken van het groenafval. Om te komen tot een schoon en veilig product dient dit geen zwerfafval te bevatten.
Vijf jaar
Na het fermentatieproces krijgen boeren uit deze Zuid-Limburgse gemeente de bokashi gratis aangeboden. Het gaat in eerste instantie om een vijf jaar durende proef. Gedurende deze periode monitort HAS Hogeschool Den Bosch de bodemkwaliteit van de deelnemende gronden. Hierbij wordt vooral ingezet op het waterbergend vermogen van de grond.
Kwalitatief goed gemaakt
De LLTB regio Zuid-Limburg juicht dit initiatief toe. Het bestuur heeft zich laten adviseren over bokashi als product. Op de LLTB website zegt ze positief te staan tegenover de mogelijkheden die bokashi kan bieden, mits deze kwalitatief goed gemaakt wordt. Twee regiobestuursleden nemen zitting in een speciale werkgroep van de gemeente Beekdaelen. Zij zullen het proces op de voet volgen en sturen op het eindproduct. Dit om de kwaliteit van de producten die op de Zuid-Limburgse gronden wordt verspreid, te waarborgen.
Geen kosten
De LLTB heeft met de gemeente afgesproken dat iedere landbouwer in de gemeente Beekdaelen die aan dit project wil meedoen, daar ook voor in aanmerking moet komen. Aan het verkrijgen van de bokashi zijn voor de boer geen kosten verbonden.
Japans
Bokashi betekent, letterlijk vertaald uit het Japans, ‘verzachten, organisch materiaal zacht maken voor de bodem’. Dat zacht maken gebeurt in een gesloten, verdichte hoop met toevoegingen als kleimineralen, schelpengruis en Japanse bacteriën/probiotica. Anders dan bij compost komt er geen zuurstof vrij bij het fermentatieproces, waardoor de hoop ook niet kleiner wordt.
Vraagtekens
Bokashi past bij de (lokale) kringloopgedachte en het kan een impuls voor het bodemleven zijn. Als de bokashi goede voeding is voor wormen en micro-organismen, verbetert het de structuur en de waterhuishouding van de bodem. Er kleven nog onduidelijkheden aan de toepassing van bokashi, stelt Wageningen University & Research (WUR) naar aanleiding van een onderzoeksproject met bokashi in de akkerbouw. Deze vragen hebben vooral betrekking op de verspreiding van bodemgebonden ziektes, onkruiden en invasieve exoten. Volgens onderzoekers van de WUR is het nog onduidelijk of die wel dood gaan in het fermentatieproces bij bokashi. Mogelijk is composteren in dat geval veiliger.