Bouw Nederlands grootstedelijke mestfabriek Zitta Biogas op Chemelot gaat niet door
De bouw van de grootste mestfabriek van Nederland, Zitta Biogas Chemelot BV, die 700.000 ton Limburgse en Brabantse varkens- en rundermest zou gaan verwerken tot biogas, kunstmestkorrels en water op het chemiecomplex van Chemelot in Sittard-Geleen gaat niet door. Dit meldt dagblad de Limburger. Navraag bij Jens Tradsbor van de Re-N Group, de Deense initiatiefnemer van de mestfabriek, weigert desgevraagd commentaar te geven op dit bericht „Mogelijk zullen we in januari of februari meer tekst en uitleg geven over de actuele situatie”, zegt Jens Tradsbor desgevraagd. Ook de contactpersonen van het project onthouden zich van commentaar en verwijzen voor meer informatie naar Jens Tradsbor. Een woordvoerster van Chemelot bevestigt desgevraagd de stopzetting van dit project. Als reden zegt zij dat sprake was van vertragingen en dat cruciale mijlpalen niet werden gehaald. Bovendien zouden de actuele marktontwikkelingen ongunstig zijn, waardoor de realisatie en exploitatie van een degelijke installatie momenteel onhaalbaar zou zijn.
Start
De bouw van de mestfabriek had dit jaar van start moeten gaan. Een jaar geleden werd gemeld dat alle vergunningen binnen waren. De totale bouwkosten zouden circa 100 miljoen euro bedragen. In totaal zou de biogasfabriek over een periode van twaalf jaar een bedrag van maximaal 166 miljoen euro subsidie krijgen uit het fonds Stimulering Duurzame Energie (SDE+).
Mestcontracten
Tegelijk met de start van de bouw zouden mestcontracten worden afgesloten met Limburgse en Brabantse veehouders. Op jaarbasis zou de installatie 700.000 ton mest verwerken. Volgens De Limburger is toen iets misgegaan. De vertegenwoordiger die de contracten met boeren moest afsluiten, bleek niet meer voor Zitta Biogas te werken en bovendien was de website uit de lucht gehaald. Dat leidde tot imagoschade en argwaan bij de veehouders, die vervolgens weigerden te tekenen.
Wervingscampagne
In najaar 2019 verzorgde Zitta Biogas Chemelot diverse lezingen in Limburg en Brabant met de insteek veehouders over te halen om met een bepaalde hoeveelheid mest voor een periode van tien jaar te laten intekenen. Tijdens de Pigbusiness thema-avond over mest in Nederweert stelde John Horrevorts van Zitta Biogas Chemelot dat voor de financiering van mestverwerkingsinstallaties de initiatiefnemers de veehouders mestleveringscontracten van 10 jaar zouden voorleggen. Een termijn waar varkenshouders nogal tegen aanhikten. Horrevorts legde destijds uit dat dergelijke initiatieven alleen zijn te financieren als er langlopende contracten onderliggen. „Vijfjarige contracten vormen voor financiers een te groot risico.” Het tarief voor de aanvoer van zowel de dunne als de dikke fractie zou 16 euro per ton exclusief transport- en bemonsteringskosten bedragen. Horrevorts destijds: „Deze 16 euro is nodig om het project te kunnen rondzetten.” Tijdens deze bijeenkomst hadden de aanwezige varkenshouders de nodige kritiek op dit tarief dat nog zou worden verhoogd met de transportkosten. Deze bedragen tussen de 6 en 8 euro per ton. Daarmee zou deze mestafzetmogelijkheid uitkomen op 22 tot 24 euro per ton, exclusief bemonsteringskosten.