Liveblog (gesloten): Boeren houden voorlopig geen nieuwe acties
Update dinsdag 09.36 uur: Liveblog gesloten
Door de toezegging van de actievoerders om geen nieuwe blokkades op te werpen tijdens de lockdown, is dit liveblog gesloten. Lees hieronder de berichtgeving over de acties rustig terug. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, melden wij dat op de website.
Update dinsdag 08.02 uur: Nieuwe acties blijven uit door lockdown en gesprek
Boeren geven in een 'gezamenlijk' persbericht aan voorlopig niet met nieuwe blokkades te komen. Het statement verscheen nadat premier Mark Rutte een tijdelijke lockdown afkondigde. De actievoerders 'nemen hun verantwoordelijkheid tijdens de lockdown', schrijven ze. Ook willen de actievoerders die het persbericht schreven het aangekondigde gesprek op 14 januari een kans geven. Nadat boeren Jumbo-baas Frits van Eerd voor zijn huis spraken (lees elders op dit liveblog), noemde Van Eerd deze datum voor een gesprek.
Het CBL bevestigt op de eigen website dat er op 14 januari 2021 een gesprek komt. 'Belangrijk onderwerp van gesprek is het keurmerk ‘FarmerFriendly’ zoals voorgesteld door Farmers Defence Force (FDF)', schrijft het CBL.
Volgens de supermarktbelangenbehartiger worden alle relevante partijen voor dit overleg uitgenodigd. 'Samen gaan we voor het belang van de boeren, alle ketenpartijen en heel Nederland.' Voorwaarde die CBL stelt is dat de acties stoppen.
Update maandag 16.43 uur: LTO deelt zorgen maar ziet acties niet als oplossing
LTO Nederland vindt dat het blokkeren van de distributiecentra niet bijdraagt aan het vinden van oplossingen om het verdienvermogen van de sector te verbeteren.
„Wij voelen en delen de grote zorgen en de emotie die onze leden daarover hebben, en hameren op het belang van oplossingen in onze gesprekken met ketenpartijen. Er zijn helaas geen simpele oplossingen. Deze acties helpen niet in de beeldvorming en dragen niet bij aan het verdienvermogen van een sector waar we ongelofelijk trots op mogen zijn. De consument moet ook met kerst en mogelijk verzwaarde coronamaatregelen in het verschiet kunnen vertrouwen op de beschikbaarheid van goed en voldoende voedsel – een vanzelfsprekendheid die juist dankzij onze sector bestaat."
De aankomend voorman van LTO, Sjaak van der Tak, laat ook van zich horen. „Financieel gezonde bedrijven zijn mijn prioriteit. Ik zal me vanaf mijn eerste dag keihard inzetten om tot verbeteringen in het verdienvermogen te komen.”
Update maandag 16.17 uur: Hier en daar lege schappen
Terwijl er momenteel geen blokkades zijn, kampen supermarkten nog wel met lege schappen. Zo is in de Albert Heijn in Doetinchem (GL) beperkt groente, vlees en zuivel te koop. Albert Heijn meldde zaterdag al lokaal leveringsproblemen te hebben door de blokkades van boeren.
Tekst loopt door onder de foto's.
Update maandag 13.26 uur: 'Discussie over prijzen terecht'
De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) distantieert zich van de boerenprotesten bij distributiecentra. 'Hierdoor komt de voedselvoorziening in gevaar ten tijde van een pandemie.'
Volgens de overkoepelende organisatie van zuivelleveranciers is de discussie over te lage prijzen voor boeren wel terecht. 'De discussie over een eerlijke prijs is zeer relevant en raakt de hele landbouw. De minister van landbouw heeft op dit punt eerder aangegeven zorgen over het toekomstperspectief bij de boer weg te willen nemen.'
Update maandag 11.55 uur: BBB: Burgers worden opgezet tegen boeren
De BoerBurgerBeweging (BBB) reageert in een statement fel op het standpunt van de supermarkten dat door de blokkades de voedselvoorziening in gevaar komt. De nieuwe politieke partij, die meedoet aan de Tweede Kamer-verkiezingen in maart, geeft aan dat supermarkten de boeren jarenlang hebben uitgeknepen.
„Niet de blokkades bij distributiecentra, maar het jarenlange uitknijpbeleid van de supermarkten brengt de voedselvoorziening in Nederland in gevaar. In plaats van direct na de eerste blokkade verantwoordelijkheid te nemen, praatten supermarkten consumenten een ‘legeschappensyndroom’ aan. Zij zetten burgers hiermee willens en wetens op tegen boeren in plaats van snel verantwoordelijkheid te nemen voor de prijscrisis. Schandalig", vindt lijsttrekker Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging (BBB).
Update maandag 11.31 uur: Albert Heijn draait belofte terug
Supermarktketen Albert Heijn laat op de eigen website weten toch niet in gesprek te gaan met boeren. Die toezegging deed de keten afgelopen zaterdag, waarna verschillende blokkades werden opgeheven. Omdat er nu toch nieuwe blokkades zijn, zijn de gemaakte afspraken geschonden, staat in het statement van de supermarkt. 'Albert Heijn gaat niet in gesprek met groeperingen die zich niet aan gemaakte afspraken houden. Wij richten ons op de constructieve samenwerking met de vaste groep Nederlandse boeren en telers met wie wij veelal decennia lang samenwerken. Albert Heijn heeft geen aanleiding om aan te nemen dat de actievoerende boeren bij onze distributiecentra, boeren zijn met wie Albert Heijn samenwerkt.'
Update maandag 11.23 uur: Blokkade in Breda, Jumbo-baas in gesprek met boeren
Op maandagochtend protesteren boeren opnieuw voor betere prijzen. In Breda is een distributiecentrum van Jumbo geblokkeerd door boeren. Actievoerders die hetzelfde wilden doen in Veghel, werden weggestuurd door de politie.
Een groep boeren besloot daarop naar Heeswijk-Dinther te trekken, naar het huis van Jumbo-baas Frits van Eerd. Hij kwam naar buiten en ging in gesprek met de actievoerders. Volgens het Brabants Dagblad zegde Van Eerd een gesprek toe, dat moet plaatsvinden op 14 januari. „Het lijkt heel simpel, maar dat is het niet. Als dat zo was, was het allang geregeld. Het is niet zo dat bij mij, hier in Heeswijk-Dinther, de zaken worden opgelost. Er zijn ontzettend veel bedrijven en mensen die zich over dit dossier buigen”, gaf Van Eerd aan.
Tekst gaat verder onder de Tweet
Het protest in Breda duurde van 04.00 uur in de nacht tot 10.00 uur in de ochtend. Inmiddels is de blokkade bij de Jumbo In Breda dus opgeheven.
Update maandag 11.10 uur: Terugblik
Donderdag- op vrijdagnacht verliep het ultimatum van Farmers Defence Force aan het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). De boerenactiegroep had de belangenbehartiger van de supermarktbranche gevraagd om voor die datum te reageren op het FarmerFriendly-concept, een keurmerk voor producten die boeren leveren. CBL gaf aan meer tijd nodig te hebben om de plannen te kunnen beoordelen.
Boeren vonden dat het CBL genoeg tijd had gehad om te reageren. Er volgden protesten door het hele land bij distributiecentra. Op vrijdag was het raak in Woerden (UT) bij Jumbo, later die dag stonden er boeren bij Jumbo in Veghel (NB) en op zaterdag was het raak bij verschillende distributiecentra van supermarkten in onder meer Zaandam (NH), Raalte (OV), Groenlo (GL), Oosterhout (GL), Geldermalsen (GL), Heerenveen (FR), Beilen (DR) en Zwolle (OV). Sommige supermarkten gaven aan leveringsproblemen te hebben, ook het thuisbezorgen van boodschappen kwam in sommige regio's stil te liggen.
Aan het einde van de zaterdag vol protesten deden sommige supermarkten zoals Lidl en Albert Heijn een toezeggging. De Albert Heijn heeft aangegeven voor kerst in gesprek te willen met boeren. De blokkades werden opgeheven, het CBL veroordeelde de acties van boeren. Na een relatief rustige zondag, waren er maandag 14 december opnieuw protesten.