‘Waterschap Limburg laat miljoenen kuub water weglopen terwijl boeren dit juist moeten bufferen’
Het WL roept boeren al jaren op om water de kans te geven zo veel mogelijk in de grond te infiltreren. Dit vooral door het plaatsen van nieuwe stuwen en/of bestaande stuwen in de hoogste (winter-) stand te laten staan. „Boeren die dit niet maximaal doen ontvangen zelfs gepeperde brieven van het WL. Prima zeg ik dan, maar wat doet het WL zelf met haar stuwpeilen?” Die vraag stelt Johan Geraats op zijn Facebook pagina aan de Limburgse waterschapsbestuurders. Om zijn vraag te onderbouwen heeft hij gekeken naar de belangrijkste afvoeren naar de Maas toe. „Zondag stroomde elke seconde gemiddeld 15 m3 water, van de belangrijkste Limburgse riviertjes de Maas in en vervolgens vrijwel nutteloos de zee in! 15 M3 per seconde betekent 900 m3 per minuut en 54.000 m3 per uur en bijna 1.300.000 m3 per 24 uur. De Limburgse landbouw beregent gemiddeld 22 miljoen m3 per jaar. Dit betekend dat in 17 dagen tijd alles wegstroomt wat de landbouw over een seizoen nodig heeft. Dit kan toch niet waar zijn!” verzucht Geraats. Hij verwijst daarbij bovendien naar de slogan van he WL: ‘Iedere druppel telt’. „Hoezo ‘Iedere druppel telt’ ? Is dat voor de bühne? Om zo de boeren nog meer onder druk te willen zetten? Het water moet de bodem in! Dus maximaal vasthouden.” Geraats roept het WL op om zelf het goede voorbeeld te geven. Dit zal anders moeten Waterschapsbestuurders!
Veld ingetrokken
Om zijn visie te onderbouwen trok Geraats de afgelopen dagen het veld in. Zo kwam hij ook uit bij de Tungelroijse beek waarvan het peil duidelijk is verlaagd. „Waarom? Om het weg te laten lopen. Dit kan toch niet waar zijn!” aldus Geraats. Volgens de Baexemse aardappelteler heeft het WL haar systemen niet op orde voor het huidige klimaat. „Er zouden adequate systemen komen voor droge en natte tijden. WL geef nou eens het goede voorbeeld! Het is in jullie eigenbelang en eerste plicht om met maximaal waterbeheer te komen.”
Bijval
Geraats krijgt op Facebook veel bijval van Limburgse agrariërs. Zo stelt Léon Wolters dat het WL de stuwen bewust laag heeft gezet. „ Volgens mij willen ze met de feestdagen twee weken vrij hebben. Anders moeten ze bij extreem regenval onder de kerstboom vandaan komen.” Gabriëlle van Banning signaleert ook geen druppel water in de greppels, terwijl dit nu zeker het geval zou moeten zijn. Ad van Iersel, lid van het algemeen bestuur van het WL onderschrijft de ervaringen van Geraats. „Vanmiddag nog een rondje met de auto gedaan en constateer dat er veel meer mogelijk is. Ook bij hevige regenval kan nog veel water worden vastgehouden.”
Weersvoorspelling
Har Frenken uit Neer, lid van het dagelijks bestuur van het WL verklaart de actuele situatie. Frenken: „Voor de kerstdagen werd in Limburg tot 60 mm regen voorspeld. Uit voorzorg zijn enkele stuwen iets omlaag gezet. Deze neerslag verwachting is jammergenoeg niet uitgekomen. Maandag gaan de stuwen direct weer omhoog. Ik ben hard bezig om binnen enkele jaren een centrale regie kamer operationeel te hebben waarbij met automatische stuwen het systeem veel sneller en beter is te regelen bij teveel of te weinig water.”
Akkers onder water
De reactie van Frenken zit Geraats dwars. Geraats: „Al was er 60 mm regen gevallen. In deze tijd van het jaar is dat geen enkel probleem. Dit is blijkbaar het aloude denken. Zet de stuwen maar alvast omlaag terwijl de beekdalen nergens vol water staan. Juist nu in de winter moet het gebeuren. Op de akkers staan nu geen gewassen meer die gevoelig zijn.” Hij stelt de Tungelroijse beek als voorbeeld. Deze is met 16 miljoen euro aan Europese gelden vertimmerd, om juist veel water te kunnen bergen. „Zet WL daar de stuw omlaag... Dit is toch raar, zeker omdat de Maas al meer dan genoeg water heeft. Laat het maar eens gebeuren dat de landerijen in deze tijd van het jaar onder water komen te staan in plaats van te laten weglopen...”