Mestverwerker Den Ouden vindt aanpak door provincie te hard

De rechtbank gooide enkele maatwerkvoorschriften overboord maar niet allemaal. De verwerker van pluimveemest is niet tevreden over de uitspraak. Den Ouden wordt veel te hard aangepakt, vindt advocaat Luurt Wildeboer. De mestverwerker heeft bestaande rechten waardoor de provincie niet van die strenge geurnormen mag opleggen, zegt Wildeboer. De productie van mestkorrels uit kippenmest bijvoorbeeld. Volgens Den Ouden is dat een bestaande activiteit maar het provinciebestuur vindt het een nieuwe activiteit waardoor de geurnorm strenger wordt.
Omwonenden vinden de uitspraak van de rechtbank niet ver genoeg gaan. Ze willen dat de Raad van State de provincie oppookt tot betere handhaving van de milieuwetgeving want daar schort het behoorlijk aan, vinden ze. Inwoners van Brouwhuis klagen al zeven jaar over overlast. Den Ouden baalt van de negatieve publiciteit.
Hogere schoorsteen
De gemeente Helmond steunt de omwonenden. Dinsdag op de zitting deed GroenLinks-wethouder Antoinette Maas een ‘moreel beroep op de Raad van State’. De hoogste bestuursrechter zou de kwestie Den Ouden niet alleen maar langs de technische meetlat moeten leggen, vindt Maas.
Den Ouden wil nog steeds een hogere schoorsteen bouwen. Er is een vergunningsaanvraag ingediend. Daar moet de gemeente aan willen meewerken. Die wil echter dat eerst de stankoverlast vermindert. Daarvoor moet het productieproces veranderen. „Met een hogere schoorsteen komt er niet minder stank, maar verspreidt die zich alleen maar over een groter gebied”, zei Maas.
Productieproces aanpassen
Op zaterdag werken waar Den Ouden voor pleit is voor de gemeente onbespreekbaar. Omwonenden stellen dat een Den Ouden zelfs helemaal zonder schoorsteen kan als het productieproces wordt aangepast. Directeur Jeroen Den Ouden keek er bedenkelijk bij.
Uitspraak van de Raad van State over de maatwerkvoorschriften volgt.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ruth van Schriek