Video: Wateroverlast voorkomen door goed gebruik van groenbemester
„Hoe beter je de bodem bedekt met groenbemesters, hoe meer de kracht van neerslag wordt gebroken, wat zorgt voor minder afspoeling van regenwater.” Dat zegt John Hoedemakers. Hij heeft samen met zijn broer een akker- en loonwerkbedrijf in het Limburgse Ulestraten.
Hoedemakers heeft meegedaan aan een proef om te kijken bij welke teeltwijze de groenbemester het meest gunstig reageert op de afstroom van regenwater én gunstig blijft voor de conditie van de eigen grond. Zo heeft hij drie soorten mengsels vergeleken bij twee zaaimomenten en twee verschillende zaaimethodes.
Hoedemakers heeft een paar adviezen voor boeren die met groenbemesters aan de gang willen. „Zaai de groenbemester dusdanig dat die op de ideale diepte in de bodem ligt. Dus niet maar gewoon bovenop gooien. Als je het doet, doe het dan fatsoenlijk zodat het gelijkmatig opkomt en ook gelijkmatig kan groeien.”
10 millimeter extra
Waterschap Limburg werkt nauw samen met provincie Limburg, LLTB en natuurbeheerders in het programma Water in Balans. „Samenwerking is nodig om goede ideeën te genereren en implementeren. Hiermee willen we op de plateaus en de hellingen in het Heuvelland per vierkante meter ongeveer 10 millimeter extra water kunnen vasthouden,” zegt Josette van Wersch, bestuurder bij Waterschap Limburg. „We zien al veel goede initiatieven ontstaan, zoals bij John Hoedemakers.”