Brabantse PVV'er Maikel Boon op kandidatenlijst Tweede Kamerverkiezingen
Boon, die zelf in Bergen woont, is momenteel voor het zesde jaar actief als woordvoerder landbouw en milieu in de Noord-Brabantse Provinciale Staten. „Blij en trots”, zegt Boon over de de plaatsing op de kandidatenlijst. „Het is een stuk erkenning voor het werk dat we hebben verricht in Noord-Brabant.”
Voorkeursstemmen
De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 17 maart aanstaande. Naar verwachting kan Boon alleen in de Tweede Kamer komen op basis van voorkeursstemmen, want de 33e plaats geeft niet veel uitzicht op het bemachtigen van een zetel op reguliere wijze. „De PVV heeft nog nooit meer dan 30 zetels gehaald. Dus de kans is niet heel groot, maar je weet het nooit. Natuurlijk, hopen we op een werelduitslag; de kiezer bepaalt.”
De Tweede Kamerverkiezingen komen op een moment dat er veel roering is in de agrarische sector. Uiteraard hebben de afgelopen twee jaar in het teken gestaan van de boerenprotesten, maar ook de coronapandemie laat zijn sporen achter. Welke invloed heeft dat volgens Boon om het stemgedrag van de boerenachterban? „We hebben vooral gemerkt dat de boeren klaar zijn met de van oudsher boerenpartijen.” Het Statenlid omschrijft dat met name het CDA veel steun heeft verloren de afgelopen jaren en trekt een link naar het partijprogramma van de PVV. „De PVV komt op voor de kleinere gezins- en familiebedrijven. De boeren zijn meer bezig met de administratie dan met boeren. Er is zoveel onwerkbare regelgeving en elke dag komt daar een nieuwe regeltje bij.” Boon zegt wanneer hij een zetel bemachtigd in de Tweede Kamer, dat zijn focus zal liggen op het verminderen van deze regeldruk.
Opmerkelijk is dat de PVV in het partijprogramma het woord ‘bio-industrie’ gebruikt, een term die door de linkerkant van het politieke spectrum is geïntroduceerd als duiding van agrarische bedrijven. „Dat is een term die in alle spreekteksten en politieke stukken terugkomt, maar met bio-industrie bedoelen wij enkel mega-stallen. De PVV is nooit een voorstander geweest van mega-stallen. Wij staan voor de kleinere gezins- en familiebedrijven.”
Omgevingsverordening
De Brabantse PVV heeft in de persoon van Boon het afgelopen jaar stevig stelling genomen in discussies over onder meer de deadline Interim Omgevingsverordening en het strenger aanpakken van dierenactivisten. Zo heeft in zake de Interim Omgevingsverordening Boon een amendement ingediend om de deadline voor de aangescherpte emissie-eisen te verplaatsen naar 2028. „Met deze eisen is de regelgeving in Brabant nog steeds veel strenger dan in de rest van het land en wij krijgen signalen vanuit heel de provincie dat boeren hierdoor het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Brabant verschuift de deadline uit het stikstofconvenant vier jaar naar voren naar 2024, terwijl de Provincie Limburg de deadline twee jaar naar achter heeft geschoven, naar 2030. Dit is een niet uitlegbaar verschil van zes jaar", zei landbouwwoordvoerder Boon er destijds over.
Dierenactivisme
Toen op 18 september van vorig jaar een tweetal dierenactivisten zichzelf hadden vastgeketend op het dak van het provinciehuis, konden de twee activisten op weinig sympathie van Boon rekenen. „Hopelijk heeft de idiote actie van vrijdagochtend bij het provinciehuis de ogen van het college en de aanwezige ambtenaren doen openen en duidelijk gemaakt hoe bedreigend het is wanneer je huis wordt bezet, iets waar boeren in Brabant al vaker mee te maken hebben gehad.”