Nu ook veel lagere N-norm aardappelen na grasland op zand
Maar vanaf dit jaar geldt de veel lagere stikstofgebruiksnorm niet alleen voor agrarische bedrijven met minimaal 80% grasland. Alle agrarische bedrijfstypen moeten er nu aan voldoen na het scheuren van grasland. En nu dus niet alleen bij maisteelt als volggewas maar ook bij aardappelen. Dit kan bij uitruil en samenwerking tussen akkerbouw-en veehouderijbedrijven van belang zijn. Na het scheuren van met name niet tijdelijk grasland is de kans op schade door ritnaalden in aardappels groter.
Verschillen tussen regio’s
De stikstofgebruiksnorm bij maisteelt verschilt per regio en is op de zuidelijke zand-en lössgronden in de provincies Noord-Brabant en Limburg het laagst. Na aftrek van 65 kilo stikstof na het scheuren van grasland resteert nog een hoeveelheid van maximaal 47 kilo stikstof per hectare die is toegestaan. Dat komt overeen met een gift van nauwelijks meer dan 10 kuub rundveedrijfmest. Op de overige zandgronden in Noord-en Oost Nederland wordt een maximale gift van 75 kilo stikstof per hectare toegestaan, na aftrek van 65 kilo stikstof vanwege de mineralisatie door het ondergewerkte grasland.
Mogelijk aangepaste fosfaatnormering
Het goede nieuws voor agrarische bedrijven op zandgrond is mogelijk de gewijzigde manier waarop de fosfaatgebruiksruimte wordt bepaald. Er geldt nu een gecombineerd getal bestaande uit het P-AL getal als maat voor de totale hoeveelheid fosfaat in de bodem en het P-CaCl2 getal voor de hoeveelheid fosfaat die beschikbaar is voor de plant. In grote lijnen komt deze aanpassing er op neer dat op zandgronden met een hoge bodemvoorraad fosfaat maar een lage beschikbaarheid extra mag worden bemest, mits de fosfaat bodemonderzoek administratie is bijgewerkt.
Maisteelt uiterlijk 15 februari melden
Ook nieuw dit jaar is de verplichting om uiterlijk 15 februari bij RVO te melden op welke percelen mais wordt geteeld. Deze wijziging is het gevolg van het aangepaste uitrijdverbod. Op zand-en lössgronden is de toegestane bemestingsperiode met een maand verkort van 15 februari naar 15 maart. Wie er nog niet zeker van is hoe het bouwplan er komend voorjaar uitziet, kan de melding nog tot 14 maart intrekken. Afmelding betekent wel dat er geen mais meer mag worden geteeld.