ZLTO verdedigt agrarische waterbelangen
Dit onderwerp staat aanstaande vrijdag 29 januari op de agenda van de Provinciale Staten, als de contouren van het regionaal water en bodemprogramma voor de periode 2022-2027 wordt besproken.
Teeltverboden niet in provinciaal rapport
Hierin benadrukt de provincie Noord-Brabant richting de agrarische sector het belang van vitale bodem en wordt stimulerend beleid geschetst ter verbetering van de bodemkwaliteit, die volgens de provincie de afgelopen decennia sluipenderwijs achteruit is gegaan en vooral op de hoger gelegen zandgronden in de provincie te wensen overlaat. Ook worden de problemen door bodemverdichting benadrukt in het contouren rapport.
Over teeltverboden wordt in dit rapport echter niet gesproken. ZLTO is faliekant tegen teeltverboden, waarschuwt de agrarische belangenorganisatie in een brief aan Provinciale Staten ter voorbereiding van het debat. Ook andere maatschappelijke groeperingen en bestuurlijke instanties zoals de waterschappen en natuur-en milieu organisaties hebben hun standpunten per brief kenbaar gemaakt aan de Provinciale Staten.
Bodem-en Waterplannen maken
ZLTO benadrukt in de brief dat het toekomstige Brabantse bodem-en waterbeleid alleen succesvol kan zijn als het met instemming van alle partijen gezamenlijk wordt uitgevoerd. Boeren en tuinders zullen de komende jaren hun bijdrage leveren door een vervolg te geven aan bedrijfsspecifieke Bedrijfswaterplannen (BWP), die een besparing van 1,25 miljoen kuub water hebben opgeleverd, dankzij deelname door 2000 agrarische bedrijven. Het beleid elke druppel water die valt zoveel mogelijk vast te houden krijgt een impuls door de introductie van het Bedrijfsbodem-en Waterplan(BBWP) dat ZLTO op dit moment ontwikkelt met de provincie en de waterschappen.
ZLTO is van mening dat er jaarrond gemiddeld genomen voldoende neerslag valt om in de waterbehoefte te voorzien, zeker als daarin ook de wateraanvoer via rivieren, beken en kanalen wordt meegenomen. Daarmee wordt het waterprobleem vooral een gezamenlijke uitdaging van alle betrokken partijen in de provincie om het beschikbare water seizoensgebonden op te slaan.
Financiële steun voor innovatie
Als het om innovatie gaat, kunnen boeren en tuinders niet alleen de investeringslast dragen. Financiële steun is nodig om innovaties als subirrigatie, druppelbevloeiing en sproeibomen grootschalig ingang te doen vinden. Dat de overheid meebetaalt aan dergelijke innovaties vindt ZLTO billijk, want het maatschappelijke doel reikt veel verder dan het eigen bedrijfsbelang van de ondernemer.