‘Drempeltjes tussen aardappelruggen staan geïntegreerde teelt in de weg’
VVD, CDA, SGP, PVV en FvD roepen Schouten op verplichte drempeltjes te schrappen
In een brief aan de landbouwminister geven ze aan dat de drempeltjes een geïntegreerde teelt in de weg staan. De drempeltjes maken de mechanische onkruidbestrijding onmogelijk, terwijl dit juist een van de doelstellingen is in de geïntegreerde teelt, stellen de partijen in hun brief. Tegelijkertijd is er geen onderzoek dat aantoont dat de ruggetjes, behalve in hellende, erosiegevoelige gebieden, een positief effect hebben op afspoeling.
Het is dan ook niet uit te leggen aan telers waarom de minister deze maatregel verplicht stelt, zegt Lodders. „Ze voert nu een maatregel in waarvan niet is bewezen dat het werkt. Bovendien wordt mechanische onkruidbestrijding onmogelijk gemaakt, en Schouten geeft aan dat ze juist naar minder chemie in de teelt wil.”
Motie
De brief loopt vooruit op de motie die de vijf partijen willen indienen. Vanwege de coronamaatregelen is de mogelijkheid om moties in te dienen beperkt. „Zodra die gelegenheid zich voordoet, zullen we dat doen. Met deze brief doen we een beroep op de welwillendheid van de minister om de regel te schrappen.”
Geurts wijst Schouten ook op een stijging van de premies voor de brede weersverzekering als gevolg van toenemende schade aan gewassen. Hij vraagt de minister of ze financiële compensatie overweegt als de premie daadwerkelijk toeneemt als gevolg van een overheidsmaatregel.
Afspoelingsbeperkende maatregelen
Akkerbouwers zijn sinds 1 januari 2021 verplicht afspoelingsbeperkende maatregelen te nemen bij ruggenteelten op klei- of lösspercelen grenzend aan een watergang, zoals vermeld in artikel 8b van het Besluit meststoffen. Schouten voert deze maatregel in om zo de afspoeling van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater tegen te gaan. Door deze maatregel moet de kwaliteit van het oppervlaktewater verbeteren. De verplichting is begin januari gepubliceerd in de Staatscourant.
Veel akkerbouwers maken zich zorgen over de maatregel. Dat merkt ook Lodders. „Ik krijg steeds meer telefoontjes van boeren die er boos over zijn en het een onwerkbare maatregel vinden." Ook op twitter laten veel telers zich horen.