Zeeland zet in op luzerne
Zeeland liet CLM Onderzoek en Advies uitzoeken hoe luzerne een rol kan spelen in het toekomstig Europese landbouwbeleid, dat in 2023 zal ingaan. Het rapport werd maandag (25 januari) overhandigd aan landbouwgedeputeerde Jo-Annes de Bat. Volgens de onderzoekers is het belangrijk om vanuit de markt de vraag naar luzerne te stimuleren, bijvoorbeeld door het stimuleren van luzerne als eiwitbron in veevoeding.
Breder
„Als provincie zullen we ons, met andere provincies, inzetten om luzerne een onderdeel te laten worden van het Nationaal Strategisch Plan", geeft De Bat aan. „Daarmee komen er mogelijkheden om subsidie te krijgen om luzerne breder in te zetten voor een volhoudbare landbouw."
Luzerne heeft een aantal duurzame voordelen ten opzichte van gras. Zo bindt luzerne stikstof, kan het bijdragen aan de biodiversiteit en is het vlinderbloemige ras minder gevoelig voor ziektes en plagen. Daardoor zijn minder gewasbeschermingsmiddelen nodig. Luzerne moet voor gebruik als veevoer gedroogd worden. De teelt gaat daarom vaak in samenwerking met groenvoederdrogerijen. Volgens CLM wordt luzerne al jarenlang geteeld op zo’n 7.000 tot 8.000 hectare, waarvan driekwart akkerbouwmatig en de rest door veehouders.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Provincie Zeeland