RvS: Adressen PAS-melders moeten openbaar worden gemaakt
Het gaat om agrarische en niet-agrarische bedrijven die zonder Natuurbeschermingswetvergunning (Nbw) konden uitbreiden toen de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) nog gold. Milieuclub MOB wil weten welke bedrijven dat zijn en vroeg via de Wet openbaar van bestuur (Wob) de locatiegegevens op van 3.600 ondernemers. De minister van LNV wilde die niet verstrekken. De bedrijven zouden bedreigd kunnen gaan worden door milieuactivisten. Voor de uitbreidingen zou nu een Nbw-vergunning nodig zijn.
Concrete dreiging
Uit praktisch oogpunt beoordeelde de Raad van State in oktober vorig jaar tien van de 3.600 verzoeken. De hoogste bestuursrechter bepaalde woensdag dat het om milieu gaat. De Wob staat het niet toe dat emissiegegevens van stikstof geheim blijven. De minister kan de locatiegegevens alleen maar weigeren uit vrees voor activisme als er ook concrete dreiging is maar die is er niet, zegt de Raad van State verder. De rechtbank Noord-Nederland kan het beroep van MOB met betrekking tot de rest van de 3.600 bedrijven nu gaan afhandelen.
LTO teleurgesteld
LTO baalt flink van de uitspraak. „We hebben tot en met de hoogste rechter gevochten tegen openbaarmaking. Boeren hebben, net als elke Nederlandse burger, recht op de bescherming van persoonlijke levenssfeer. De uitspraak van de Raad van State is teleurstellend. Er is geen hoger beroep meer mogelijk”, zegt Trienke Elshof (LTO) in een persbericht.
De belangenbehartiger ondersteunde in de zaak tien boeren die bezwaar maakten tegen het openbaar maken van gegevens over hun PAS-melding. 'Een PAS-melding heeft vrijwel altijd betrekking op een boerenbedrijf waar de ondernemer met zijn familie woont en werkt. ‘Bedrijfsgegevens’ hebben daarom een sterk persoonlijk karakter', benadrukt LTO.
Bescherming
„Boeren hebben, net als elke Nederlandse burger, recht op de bescherming van persoonlijke levenssfeer. Openbaarmaking van gegevens vergroot de onzekerheid waar veehouders sinds de val van het PAS al onder gebukt gaan,” aldus Elshof. „Het ministerie heeft haar best gedaan om openbaring te voorkomen, dat waarderen we. Nu is het zaak dat de overheid de PAS-meldingen legaliseert zodat eventuele processen van milieuactivisten geen kans maken. De provincies moeten snel met de vergunningverlening aan de slag, en tussentijdse handhavingsverzoeken van claimclubs weigeren.”
Het ministerie van LNV liet eerder weten binnen drie jaar alle PAS-melders te willen legaliseren.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Susan Rexwinkel