Provincie Zeeland stelt opkoopregeling voor veehouders open
Of dat er meer worden, hangt af van de evaluatie door het Rijk en de provincie. De groep die in aanmerking komt voor de vrijwillige opkoopregeling in Zeeland is waarschijnlijk niet groot. Er zijn namelijk voorwaarden zoals dat het bedrijf een stikstofemissie heeft die leidt tot een stikstofdepositie van meer dan 2 mol gemiddeld per hectare per jaar op een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied.
Grond
De provincie zelf gaat ook kijken naar het aantal hectares cultuurgrond dat een bedrijf heeft. Als die grond in te zetten is voor de gebiedsgerichte aanpak in Zeeland, is dat van meerwaarde, schrijft de provincie op de eigen website.
Dat de provincie mikt op een laag aantal van twee aankopen is gezien de criteria die worden gesteld en de aard van de provincie te begrijpen. In Zeeland heeft akkerbouw de overhand. Toch past de aankoop van Zeeuwse 'piekbelasters' in het stikstofbeleid van de provincie, geeft gedeputeerde Anita Pijpelink aan. „Het opkopen van zo’n veehouderij kan het eerste stukje van de schuifpuzzel zijn dat de beweging in dat gebied op gang brengt.”
Extern salderen is al sinds het najaar van 2020 mogelijk in de provincie Zeeland. Aanmelden voor de opkoopregeling is mogelijk tot en met 28 februari.