Brabantse landbouwers vrezen waterschade overloopgebied Run Grootgoor
Dat zegde een woordvoerder van het waterschap vrijdag tijdens een rechtszaak over het projectplan Waterberging en Beekherstel Run Grootgoor aan de Raad van State in den Haag toe. Alleen een Bergeijkse landbouwer blijkt daarvan verre van overtuigd.
Akkerbouwer Martien Schoenmakers bezit in het Grootgoorgebied zo’n 13 hectare landbouwgrond langs de Run. Schoenmakers eist veel meer garanties van het waterschap dat hij een redelijke schadevergoeding krijgt. En niet pas als eens in de 10 a 25 jaar zijn land onder water loopt, maar nu al.
Geen heil
Immers, drie pachters hebben hem al laten weten geen heil meer te zien in bijvoorbeeld het telen van aardappelen op zijn land langs de beek. ‘Zij vinden de risico’s te groot. Het is niet alleen het onderwater lopen van de akkers die hen zorgen baart en de oogst zal doen verrotten. Het is ook de vraag wat voor rommel er met het water op de akkers terecht komt. Is die grond nog wel te gebruiken, vragen zij zich af. En wordt die schade wel vergoed,’ aldus raadsman A. Brom bij de Raad van State.
De woordvoerder van het waterschap zei dat het projectplan voldoende schaderegelingen bevat die voorkomt dat grondeigenaren of landbouwers de dupe van een overstroming worden, die toch maar eens in de zoveel decennia plaats vindt.
Prijs
Tijdens de zitting bleek ook dat Schoenmakers en het waterschap al eerder onderhandeld hebben over de aan- en verkoop van de 13 hectare. Alleen ze kwamen er niet uit vanwege de prijs. ‘Schoenmakers wil, of een marktconforme prijs voor zijn gronden, of hij wil grond ruilen, maar dan wel gelijkwaardige kwaliteit terug hebben. Aan de gronden langs de Run heeft hij straks niets meer. Dat kan alleen nog grasland worden en geen akkerbouwgrond,’ aldus de raadsman.
Onderhandelen
Mocht de Raad van State het projectplan geheel of gedeeltelijk vernietigen dan zit het waterschap wel met een probleem. Want zij wil de hoogwaterkades rond het inundatiegebied rond juni van dit jaar klaar hebben. Dan kan er tijdens extreme wateroverlast binnen het gebied tijdelijk maximaal 460.000 kuub water geborgen worden. De woordvoerder zei dat er geen enkele reden is om het plan vanwege de bezwaren van Schoenmakers te vernietigen,’wij zijn nog steeds bereid met hem te onderhandelen en een goede oplossing te vinden.’ De Raad van State doet in ieder geval tussen de zes en twaalf weken uitspraak.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen