Akkerbouwer wil geen strekdammen op zijn ‘land’; bang voor ganzenoverlast
Parlevliet hoopt dat de Raad van State een streep haalt door de watervergunning voor in totaal drie strekdammen. Die komen wat de provincie en I&W betreft haaks op de dijk bij de Geul van Zimmerman, vlak bij het Belevingspunt Rilland.
Ganzen
Het steekt Parlevliet vooral dat er niet of nauwelijks overleg met hem is geweest, terwijl hij buitendijks toch zo’n 55 hectare ‘grond’, althans Westerscheldebodem, in bezit heeft. Daar heeft hij nu niet zo veel aan, maar er rust al honderd jaar aanwasrecht op. En mocht de ruimtelijke ordeningswind ooit weer uit een andere hoek gaan waaien, dan wil hij zijn nazaten de kans bieden om het eigendom in te polderen. „Maar als het nu natuurgebied wordt, dan is de kans dat het ooit ingepolderd wordt zo goed als verkeken. Dat gaat ten koste van de waarde van de grond.”
De akkerbouwer vervolgt: „Bovendien gaan ze straks 12.000 ton puin op mijn eigendom storten om de strekdammen aan te leggen. En dan slibt er land aan dat gaat begroeien en dan komen de ganzen. Die gaan daar overnachten en ze komen dan eten op mijn graanakkers. Dat wil ik niet.”
Natuurcompensatieafspraken met België
Parlevliet beklaagde zich bij de Raad van State dat Zeeland en het ministerie hem niet eens op de hoogte hadden gesteld van de vergunningaanvraag. Volgens hem beslissen ze over zijn eigendom zonder met de eigenaar te spreken. Dat kan volgens hem niet.
De Raad van State stelde een groot aantal vragen over het project. Zo wilde de Raad weten of dit project deel uitmaakt van natuurcompensatieafspraken met België. Landsadvocaat Hans Besselink, die namens de provincie sprak, bevestigde dat: „Het klopt dat dit natuurproject bij Zimmerman deel uit maakt van die afspraken over de Westerschelde, net als Het Zwin en de Hedwigepolder. Maar het is echt niet zo dat België bepaalt waar de strekdammen komen. Wij bepalen zelf waar we welke maatregelen nemen.”
Uitspraak volgt binnen enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen