Brabantse akkerbouwer maakt 'carnavalssneeuwpop' met serieuze ondertoon
Daarover is hij in gesprek met de gemeente Steenbergen, omdat hij een zonne-akker wil combineren met akkerbouw. De aardappelteler vindt dat zijn fritesaardappelen te weinig opleveren. De prijzen moeten eerlijker, of boeren moeten de ruimte krijgen om aan de slag te gaan met alternatieve verdienmodellen zoals groene stroom. Vorig jaar deelde Van der Heijden al gratis aardappelen uit op zijn bedrijf om aandacht te vragen voor de lage prijzen.
Niet eerlijk
„Ik vind het niet erg als supermarkten marge pakken, want dat zijn ook bedrijven met personeel", zegt Van der Heijden. „Maar de verschillen zijn nu wel erg groot. Ik kan met veel moeite mijn aardappelen verkopen voor 6 cent, terwijl ik zo'n 16 cent moet hebben om uit de kosten te komen. De prijs in de supermarkt voor een kilo aardappelen is nog steeds hetzelfde als voor de coronacrisis. Dat is niet eerlijk."
Hij zoekt in de vorm van de zonnepanelen op landbouwgrond een nieuw verdienmodel „Daarom ook het woordgrapje op het spandoek. Bij mijn bedrijf liggen twee geschikte aansluitpunten en de gemeente moet op het gebied van groene stroom ook stappen zetten. Ik verwacht dus dat daar wel ontwikkeling in gaat komen."
Bloemen
Landbouworganisaties zijn sceptisch over zonne-energie op landbouwgrond. Van der Heijden ziet dat anders. „Het is niet dat als de zonnepanelen er eenmaal staan, dat land verloren is. Die zonnepanelen zijn ook een keer afgeschreven, dan kunnen er weer gewassen groeien. Bovendien is er om de vier meter ruimte om bloemen in te zaaien. Dat komt de biodiversiteit ten goede en zorgt dat insecten die plagen bestrijden meer kans krijgen. Want in deze regio is het wat het bouwplan betreft wel wat eentonig. het zijn of hele grote stukken aardappelen, of tarwe, of uien."
Van der Heijden, die ook beschikt over een hoveniersbedrijf, ziet dat er steeds meer van ondernemers wordt gevraagd. „Het liefste ben ik bezig met de groei of teelt van mijn planten. Het geeft een fantastisch gevoel als ik een kleine aardappel in de grond stop en ik daar flink wat extra aardappelen voor terugkrijg. Maar het werk bestaat tegenwoordig ook voor een groot deel uit registreren en administratie. Dat geldt voor akkerbouw, maar ook voor als ik een plan heb gemaakt met mijn hoveniersbedrijf. Het pure vakmanschap verdwijnt meer naar de achtergrond."
Te droog
Voor de carnavalssneeuwpop leende hij het pronkstuk (een carnavalshoofd) van een plaatselijke carnavalsvereniging. Hij was met de sneeuwberg anderhalve dag bezig. „De sneeuw is te droog om er een echte pop van te maken."