‘Mais in varkensrantsoen zou chronische PIA aanwakkeren’.
Arjan Wermink van MS Schippers brak bij de workshops het spits af. Hij is Hycare-coach bij deze organisatie. Arjan stuurde aan op discussie tussen de deelnemers met als rode draad ‘Hygiëne’. Toch stelde hij het succesvolle Hycare-concept niet centraal aan de orde. „Ik kom graag te weten wat varkenshouders vinden", was zijn motivatie. De varkenshouders konden met een stemkastje reacties geven op vragen als: ‘Verwacht je dat het aantal vaccinatie in de komende drie jaar gelijk blijft, afneemt of toeneemt.’ Twee derde koos voor de eerste optie. Maar de rest verwachte eerder een toe- dan afname. En dat leverde felle discussies op. Evenals het uitspreken van de verwachting of een koppel biggen met een Salmonella OD-waarde <10 binnen drie jaar gekort gaan worden. Fifty/Fifty was de uitslag. En in dezen behandelde Wermink ook de stelling: 'Je moet voorzichtig maar ook zuinig zijn met het bacterieleven in je stal.' Er zijn namelijk ook goede bacteriën. De workshopleioder toonde zich overtuigd dat een lage kiemdruk in de stal goed is voor het resultaat.” Daarbij verwees hij naar het ‘nieuwe stal effect’, wat optrad na het herbevolken bij de laatste varkenspest-crisis. „Toen hebben we gezien hoe snel een vleesvarken kan groeien!”
PIA en het voerspoor
Het verschil van (chronische) PIA en acute PIA werd uit de doeken gedaan door Ronald van Kol, nutritionist bij Voergroep Zuid. Hij leidde een fijne, interactieve workshop, met veel vragen en commentaren. Men leerde als het ware van elkaar. „Uit literatuur onderzoek blijkt dat chronische PIA je aan groei, voederconversie en uitval een schadepost oplevert van 5,50 euro per vleesvarken, terwijl vaccinatie een investering van 1,05 euro vergt.” Dat bracht hem op het voerspoor in de bestrijding van het PIA-ziektebeeld. „Voeren heeft wel degelijk effect”, hield hij de deelnemers voor. „Vooral de eiwitkant en goede verteringsmogelijkheden zijn van belang." Een workshopdeelnemer bevestigde dit: „Wij hadden de problemen met PIA te danken aan onvoldoende bestorven tarwe. Ook mycotoxinen spelen daarin een rol.” En daarbij werd verwezen naar granen uit Oost-Europa als dader. „Goede grondstoffen en vezels vormen mede mogelijkheden om PIA bij de vleesvarkens onder controle te krijgen”, aldus Ronald. En over gebruik van mais, dus niet zijnde ccm, meldde hij ‘dat dit PIA zou aanwakkeren’. Teveel mais in het rantsoen is dus niet goed. Voergroep Zuid heeft voor de strijd tegen PIA speciale recepturen. Ook staat het bedrijf de afnemers bij om de ziekte onder de knie te krijgen. Dat gebeurt onder het motto ‘observeren, analyseren, adviseren, realiseren en evalueren’. Een speciale PIA- scan brengt de problematiek in kaart.
Les in E-coli
De energieke Annemarie Dirkzwager, dierenarts bij Hipra, gooide de deelnemers direct in het diepe. „Kennis veroudert snel”, moet ze daarbij gedacht hebben, want de deelnemers kregen lesje in E-coli dat zijn weerga niet kent. Ze adviseerde dan ook: „lees mijn artikel nog maar eens na op de site van Pig Business." Ze ging niet alleen in op de types (kwaadaardige) Coli’s die er zijn, maar ook de specifieke methoden die nodig zijn ze te kunnen aantonen in laboratoria. En die wetenschap is nuttig als je een sectierapport moet (laten) interpreteren. Deze workshop ging overigens specifiek over de Oedeemziekte, beeldmateriaal ontbrak daarbij niet. Annemarie toonde onder meer de klinische beelden van natte en droge slingerziekte en de effecten op hersenen en darmen: „Er zijn zoveel benamingen vanuit de historie dat er hierover veel verwarring heerst. En het is een uitdaging om daarin orde te krijgen.” Aansluitend nam Annemarie een aantal sectierapporten met de deelnemers door van verschillende laboratoria en haar bemerkingen erbij om als hierin als gespecialiseerd dierenarts met de juiste Coli-analyses een beeld te krijgen van de daadwerkelijke (kwaadaardige) ziekteverwekker.