Kavelruil rondom Helvoirt na twintig jaar eindelijk rond
Kavelruilcoördinatoren Emiel Anssems en Henk Antonissen melden in een persbericht dat zowel de boeren als de natuur gebaat zijn bij de kavelruil. 'Grotere huiskavels voor de melkvee- en zoogkoeienbedrijven betekent meer uren weidegang en minder stikstofuitstoot', schrijven de coördinatoren. Ook wordt er 15 hectare nieuwe natuur gerealiseerd in en rond gebied het Brokkenbroek, onderdeel van het Natuurnetwerk in Brabant.
Het ruilplan is er gekomen op basis van vrijwiliigheid. De provincie Noord-Brabant en het Groen Ontwikkelfonds hebben ruilgrond beschikbaar gesteld voor het project dat wordt gecordineerd door Stichting Duinboeren. 'Hierbij speelden vertrouwen, de gunfactor en de Brabantse gemoedelijkheid een grote rol. Alle deelnemers, niemand uitgezonderd, kijken met zeer veel voldoening terug op het ruilproces. Vanaf 2021 kan iedereen met zijn nieuwe verkaveling aan de gang.'
Beheerders van landschap
Al 20 jaar geleden waren er plannen om grond met elkaar uit te ruilen, maar diverse keren viel het initiatief stil. Jo van Balkom, initiatiefnemer van het eerste uur is content. „Ik ben vooral blij dat we zowel voor de landbouw als ook voor het landschap en de natuur een mooi resultaat hebben kunnen halen. De agrariërs zijn hier de beheerders van het landschap.”