Waterschap De Dommel spreekt burgers aan op watergebruik
Drinkwaterbedrijven pompen 70 procent van de totale hoeveelheid grondwater op in het werkgebied van het waterschap. De Ridder: „Zuinig omgaan met grondwater is niet alleen een verantwoordelijkheid van boeren en industrie maar ook van burgers. Het gaat ons allemaal aan.”
Later het land op
Hij wil regelgeving invoeren waardoor het moeilijker wordt gemaakt voor burgers om met grondwater tuinen te besproeien. Tot nu toe geldt er hooguit een meldingsplicht voor het slaan van een grondwaterbron voor particulier gebruik, maar doorgaans is ook geen melding nodig. Boeren in het werkgebied van het waterschap tussen Tilburg en Eindhoven moeten er rekening mee houden dat het water in de watergangen dit voorjaar zo lang mogelijk zoveel mogelijk vastgehouden wordt. Dat betekent dat de voorjaarswerkzaamheden vertraging kunnen oplopen.
Meer dan 1000 droogteschadeclaims
De Ridder doet zijn uitspraken in het Radio1-programma Pointer: “De Grondwatercrisis”, dat gisteravond (zondag 21 februari) werd uitgezonden. Hierin schetsen de programmamakers het beeld dat niet precies bekend is hoeveel extra grondwaterputten er bij komen, omdat het toezicht door de waterschappen niet goed geregeld is. Daardoor is ook niet precies bekend hoe snel de grondwateronttrekking toegenomen is, sinds het groeiseizoen van 2018. Ook wordt gemeld dat meer dan 1000 boeren zich hebben gemeld bij de stichting Droogteschade.nl, om schade te claimen bij de drinkwaterbedrijven vanwege in hun ogen ontoereikende schadevergoedingen.
Boeren zitten klem
In de uitzending komen een tweetal akkerbouwers aan het woord uit Zeeland en West-Brabant die de afgelopen jaren met veel droogteschade te maken hebben gehad en veel kosten hebben moeten maken voor beregening. Volgens de programmamakers zitten de boeren klem tussen de wetten van de internationale vrije markt en de lage voedselprijzen in de Nederlandse supermarkten, waardoor alleen voortgaande schaalvergroting en bijhorende extra grondwateronttrekking als mogelijkheid om het inkomen op peil te houden resteert.