Succesvol jaar voor mestverwerker Merensteyn: ruim 170.000 ton mest verwerkt
De mestverwerker Merensteyn aan de Steegse Peelweg in Ysselsteyn heeft afgelopen jaar ruim 170.000 ton mest verwerkt. Bij deze verwerking kwam 50 procent loosbaar water vrij. Volgens Mestac betekent dit dat deze mestverwerker circa 85 miljoen liter water heeft teruggegeven aan de natuur.
Onder controle
In een terugblik op 2020 stelt het bestuur van Mestac dat bij de verwerking van de ruim 170.000 ton mest het verwerkingsproces steeds goed onder controle was. Van deze hoeveelheid mest is 85 procent afkomstig van veehouders die gevestigd zijn in een straal van 20 kilometer rondom de locatie in Ysselsteyn. Positief is het coöperatiebestuur ook over de toenemende vraag naar mineralenconcentraat als hoogwaardige kunstmestvervanger.
Lager verwerkingstarief
Het verwerkingstarief daalt per 1 januari 2021. Momenteel bedraagt de basisprijs nog steeds 21 euro per ton inclusief transportkosten voor bedrijven gevestigd in een straal van 20 km rond Ysselsteyn. Daarbovenop komt een fosfaattoeslag van momenteel 1 euro per kilogram. Afgelopen jaar bedroeg deze toeslag nog 1,50 euro. Door deze verlaging valt het uiteindelijke tarief voor de veehouder circa 2,50 euro per ton lager uit dan in 2020.
100 procent
Zowel Mestac als de leden/veehouders kwamen hun toezeggingen na: er werd 100 procent of zelfs nog meer van de contractvolumes geladen. Verder werd 100 procent van de geleverde kilogrammen fosfaat op naam van de leveranciers geregistreerd. In 2020 heeft Mestac bovendien het Fertigarant certificaat in bezit gekregen. Het kwaliteitssysteem Fertigarant borgt dat gecertificeerde continue mestverwerkers een vaste fractie produceren met stabiele voorspelbare gehaltes. Hierdoor zijn zij beter in staat om aan de wensen van hun afnemers te voldoen. Tevens leidt het voor de bedrijven tot een verlaging van de kosten op het gebied van de bemonstering van het product.
Nog ruimte
Mestac beschikt nog over verwerkingsruimte. Veehouders die nog op zoek zijn naar mestafzet via distributie of verwerking in Merensteyn kunnen bij Mestac aankloppen. Zowel voor varkens- als rundveemest biedt de coöperatie één jarige contracten. Daarnaast kunnen ook stoppers bij Mestac aankloppen voor de tijdelijke mestverwerking. Merensteyn verwerkt varkensmest waarbij de vvo's door middel van een driepartijenovereenkomst voor 100 procent voor de leverancier zijn.
300 leden
Mestac U.A. is een producentencoöperatie met ruim 300 aangesloten leden. Deze leden zijn overwegend veehouders met bedrijven in Zuid–Oost Nederland. Mestac richt zich op de afzet van het niet plaatsbare mestoverschot op de bedrijven van haar leden. Via Mestac bundelen veehouders hun krachten zodat ze een belangrijkere partij zijn op de mestmarkt en hier voordeel uit kunnen halen.