Droogteschade.nl: 'Niet landbouw maar Brabant Water grote boosdoener lage grondwaterstanden'
Deze week is een brief met deze strekking, mede gebaseerd op eigen onderzoek, verstuurd aan adviescommissie ACSG, drinkwatermaatschappij Brabant Water, de provincie Noord-Brabant en ZLTO. Op de situatie bij Gilze en omgeving wordt in het bijzonder de aandacht gevestigd.
Waterschap en ZLTO
Volgens droogteschade.nl-directeur Rein Philips laat het onderzoek van Royal Haskoning DHV en eigen onderzoek zien hoe het misgaat bij de bepaling van de landbouwschade door individuele winningen. De geleden schade wordt voor veel agrarische bedrijven niet, of te laag berekend. De Royal Haskoning-rapportage is bovendien gebaseerd op de periode 2014-2018, nog voordat de ‘grote droogte’ toesloeg.
Droogteschade.nl roept haar klanten die via hun onderneming droogteschade claimen dit onderwerp onder de aandacht te brengen bij waterschaps- en ZLTO bestuurders.
Plannen ter inzage
De oproep van droogteschade.nl is bijna gelijktijdig met de publicatie op 2 maart van het ontwerp Regionaal Water en Bodemprogramma (RWP) van de Provincie Noord-Brabant, dat als doel heeft om het water-en bodembeleid op orde te krijgen. Om het bijhorende programma uit te voeren investeert de provincie de komende zes jaar 200 miljoen euro.
Het water moet langer vastgehouden worden om perioden van droogte op te vangen en meer ruimte krijgen als er heel veel regen valt. Ook zal het beleid gericht zijn op ander gedrag in watergebruik. Vanaf april ligt het RWP ter inzage, gelijktijdig met de waterbeheerplannen over de periode 2022-2027 van de waterschappen Dommel, Aa en Maas en Brabantse Delta.
Onttrekking melden
Voor de agrarische sector betekent het RWP in ieder geval ook dat oppompen van grondwater nauwkeuriger moet worden geregistreerd. ZLTO meldde deze week dat bijna 40 procent van de agrarische bedrijven nog niet heeft gemeld bij het waterschap Scheldestromen of en zo ja hoeveel grondwater ze in 2020 hebben opgepompt voor beregening.