Legalisering PAS-melders niet onmiddellijk van start
Dat vertelde Karlijn van Gulpen, programmamanager PAS-meldingen en knelgevallen bij het Ministerie van LNV, in het stikstofwebinar van LTO. „Binnen drie jaar na de start van het programma hebben boeren een vergunning", vertelde ze. Maar wie dacht dat het programma onmiddellijk op gang komt nadat de stikstofwet de Eerste Kamer is gepasseerd, vergist zich. Volgens Van Gulpen moet het ministerie eerst stikstofruimte krijgen om aan de knelgevallen toe te wijzen. „De bedoeling is dat het programma uiterlijk dit jaar start", vertelde ze.
Minister Schouten had eerder verteld dat de eerste PAS-melders dit voorjaar al een vergunning kunnen krijgen. Volgens Van Gulpen gaat dat over bedrijven die geen stikstofruimte nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze via interne saldering die ruimte zelf al hebben geschapen. „Die bedrijven zijn in principe al vergunningvrij", vertelde ze, „maar ik kan me goed voorstellen dat ze graag iets overlegd krijgen waaruit blijkt dat het mag wat ze doen."
Ruimte Wnb-vergunning blijft behouden
Boeren die binnen hun Wnb-vergunning nog ruimte hebben, mogen die ruimte houden. Ook als ze die ruimte niet volledig benutten omdat ze hun stikstofuitstoot omlaag hebben gebracht. Dat vertelde Marc Blomsma van het IPO. Hij ging in op de situatie van een varkenshouder die zijn depositie omlaag heeft gebracht door het aanbrengen van een luchtwasser. Volgens Blomsma heeft de rechter dit besloten. „Een zogeheten 'verslechteringsvergunning', waarin minder ruimte wordt vergund dan eerder, is een maand geleden in het 'Lochtse Baan-arrest door de rechter afgewezen", vertelde hij. „De Wnb-vergunning blijft daarmee overeind, en de stikstofruimte wordt niet aangepast." Daarmee houden boeren dus hun latente ruimte.
Bekijk het hele webinar hier.