LTO over stikstofadviezen: 'Praktische uitvoerbaarheid een groot probleem'
De politiek moet zich volgens LTO afvragen of dit wel de weg is die er moet worden ingeslagen. ook omdat in de twee ambtelijke adviezen, zojuist gepubliceerd, geen oog is voor het verdienvermogen van boeren en tuinders.
De adviezen zijn slecht nieuws voor boeren. Het eerste advies (advies-Paul) stelt niet alleen een generieke emissiereductie van 50 procent voor, maar ook een verhoogde doelstelling waar de kritische depositiewaarde van Natura2000-gebieden op dit moment wordt overschreden. 'Dat terwijl 44 gebieden zelfs zonder enige economische activiteit in welke sector dan ook nog ‘te veel’ stikstofneerslag ervaren', schrijft LTO.
Ter Haar (het tweede advies) stelt diverse maatregelen voor nog verdere reductie voor, zoals een ammoniakheffing en een krimp van de hoeveelheid gehouden dieren.
Bedrijvigheid
„Onze boeren worden steeds weer geconfronteerd met verregaande ideeën zonder dat er een échte maatschappelijke afweging over de inrichting van ons platteland, onze economie, en de balans tussen Natura2000 en de rest van het leven is gemaakt", zegt Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland & Omgeving bij LTO. „Natuurlijk, er is een juridische werkelijkheid waar we mee te werken hebben. Maar er zou een hernieuwde politieke vraag aan vooraf moeten gaan. Het stikstofbeleid heeft niet alleen impact op de toekomst van de agrarische sector, maar ook op andere bedrijvigheid en het platteland.”
Volgens LTO blijven belangrijke zaken in de rapporten onderbelicht. Zo zou er niet zijn gekeken naar de impact van extra regeldruk op boerenbedrijven en wat extra heffingen doe met het verdienvermogen van boeren.
Verantwoordelijkheid
Elshof: „We bagatelliseren de opgaven waar we gezamenlijk voor staan niet. Integendeel. Boeren staan voor grote uitdagingen en moeten verdere stappen nemen, maar de overheid speelt daar een belangrijke rol in. Niet in de laatste plaats omdat de boer de kosten die hij moet maken voor steeds nieuwe maatregelen niet in zijn opbrengstprijs terugziet. De markt neemt haar verantwoordelijkheid voor de verduurzaming niet, een overheid als aanjager van vergaande extra maatregelen zou dus vele miljarden extra belastinggeld moeten vrijmaken. Dit soort adviezen zijn weer meer van hetzelfde liedje: vanuit één perspectief redeneren zonder oog te hebben voor andere belangen”