Waterschap Limburg legt Waterbeheerprogramma ter inzage
Het omvangrijke document van het waterschap heeft de titel ‘Limburgs water in een veranderend klimaat’ gekregen. Arnold Jansen (bestuurder Waterschap Limburg): „Onze wateropgaven zijn zo groot dat we hiervoor nog nadrukkelijker de samenwerking opzoeken met inwoners en bedrijven in Limburg. Denk aan maatregelen in stedelijk gebied en in natuur- en landbouwgebieden. Iedereen maakt onderdeel uit van de waterketen en kan zijn steentje bijdragen.”
Knelpunten
Vooral droogte en wateroverlast, twee zaken waarbij boeren ook een rol spelen, krijgen veel aandacht de komende jaren. In alle 31 Limburgse gemeenten moet uit gesprekken met inwoners en organisaties volgen, welke concrete knelpunten worden aangepakt.
Jansen: „Het waterschap is zelf aan zet voor de ruim 100 plekken in Limburg waar wateroverlast dreigt vanuit de beken. Dat gebeurt door beekdalverbreding of realisatie van regenwaterbuffers. Deze komen bovenop de 455 buffers die het waterschap de afgelopen jaren al heeft aangelegd. Innovatieve en duurzame oplossingen tegen wateroverlast en droogte zijn de pilots beekdalbrede ontwikkeling in de proefregio’s Groote Molenbeek en Geuldal. Daarmee krijgt het beekdal meer ruimte voor het bergen van water, het vernatten van de natuur en het afvangen van verontreiniging vanuit de omgeving. Onmisbare partners hierin zijn de Provincie Limburg, gemeenten en de bewoners in de gebieden zelf."
Vernatting
Het waterschap werkt samen met landbouworganisatie LLTB. „De landbouwsector werkt aan het verder terugdringen van stikstofuitspoeling naar het grond- en oppervlaktewater. Met de provincie en de LLTB zijn we in gesprek om verschillende doelen voor water en natuur te combineren zodat we een groter effect bereiken. Denk bijvoorbeeld aan vernatting van de Peelgebieden."
Meer informatie over het waterbeheerprogramma en de talkshow is te vinden op de website van het waterschap.