Grote scheuren in Limburgs CDA landbouwbastion
Vrijdagochtend hebben de twee CDA-gedeputeerden Ger Koopmans (Cultuur, Financiën en Integratie en Hubert Mackus (Landbouw, Landschap en Mobiliteit) besloten om direct op te stappen. Dit vanwege de affaire die ontstaan is rond directeur Herman Vrehen van de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL). Zowel Mackus, Koopmans als Vrehen hebben/hadden een heel nauwe band met agrarisch Limburg.
Tonnen doorgesluisd
Volgens een artikel in NRC zou Vrehen ettelijke tonnen subsidie hebben doorgesluisd naar zijn eigen BV’s. Deze BV’s voerden opdrachten uit voor IKL, waarvan hijzelf directeur is. Ook zou hij zich als directeur hebben laten inhuren tegen een te hoog tarief. Volgens NRC zou de oud-CDA gedeputeerde Vrehen daarbij hulp hebben gekregen van partijgenoten. NRC wijst daarbij onder meer naar Mackus en Koopmans en oud-gedeputeerde Patrick van der Broeck. Hij is momenteel dijkgraaf bij het Waterschap Limburg.Dinsdag maakte gouverneur Theo Bovens bekend dat hij een onafhankelijk integriteitsonderzoek instelt naar de gang van zaken rond directeur Herman Vrehen van IKL en de rol van de provincie en haar bestuurders daarbij. De provincie is één van de subsidieverleners van het IKL. Dinsdag bekijkt het college hoe de portefeuilles van Koopmans en Mackus voorlopig worden verdeeld onder de vijf resterende GS-leden.
Reactie Hubert Mackus
Hubert Mackus (43) uit Nederweert had, sinds hij in 2017 lid werd van het college van GS, het provinciale landbouwbeleid in zijn portefeuille. Hij informeerde zich regelmatig persoonlijk op het erf en in het veld over het wel en wee van de Limburgse agrariërs en de uitwerking van bepaalde regelgeving. Hij was van 2005 tot 2008 bestuursassistent van de toenmalige CDA-gedeputeerde Herman Vrehen. Sinds 1 januari 2017 is hij dus lid van Gedeputeerde Staten van Limburg. Dit als opvolger van Patrick van der Broeck, die toen dijkgraaf werd van Waterschap Limburg. Allemaal personen in de kwestie Vrehen door NRC worden genoemd als mogelijke hulpjes. In zijn ontslagbrief stelt Mackus: „Op het snijvlak van natuur en landbouw spelen grote uitdagingen met veel partijen die samen veel bereiken. We hebben in Limburg een uniek samenwerkingsmodel waardoor betrokken spelers en organisaties van boeren tot natuurbeheerders samen grote uitdagingen te lijf gaan. Zelfs rond de stikstofproblematiek gaan we hier in de provincie niet vechtend over straat. Dat is de kracht van onze regionale samenwerking. De afgelopen dagen heb ik moeten constateren dat er in dat krachtige samenwerkingsmodel een zwakke schakel is geslopen. Er blijken in het landschapsbeheer verwevenheden te bestaan die ongewenst en onacceptabel zijn. met telkens bestuurder Herman Vrehen als centrale persoon. Uit de gesprekken die ik in de afgelopen dagen hierover heb gevoerd rijst voor mij het beeld dat er op onoorbare wijze is omgegaan met de besteding van provinciale subsidiegelden en met het verstrekken van opdrachten door hemzelf aan hemzelf en door hem aan derden. Daar draagt natuurlijk vooral de heer Vrehen in persoon zelf verantwoordelijkheid voor. Ik ga ervan uit dat het lopende onderzoek van uit IKL de onderste staan boven zal brengen. Maar ook als portefeuillehouder van Landbouw en landschap voel hierin een verantwoordelijkheid en die neem ik ook. Ik vind dat de kracht van samenwerking niet mag worden geschaad door twijfel over de manier waarop organisaties of personen omgaan met publieke gelden. Die twijfel heb ik niet kunnen voorkomen, ondanks het feit dat ik altijd dicht op de dossiers heb gezeten en er alles aan heb gedaan om toe te zien op de juiste uitvoering van het beleid.
Reactie Ger Koopmans
Voormalig melkveehouder Ger Koopmans (58) uit Velden en van 1999 tot 2002 voorzitter van LLTB kring Noord is zeker geen onbekende in agrarisch Limburg. Hij verloochend nooit zijn agrarische roots. Zo ook niet tijdens de ontvangst van de protesterende Limburgse boeren eind 2019 in Maastricht. In zijn ontslagbrief memoreert hij dat hij zijn werk als boer, wethouder, statenlid, kamerlid steeds weer heeft mogen betitelen als zijn mooiste baan ever. Hij onderstreept dat rechtmatigheid bij subsidies en opdrachten steeds een belangrijk aspect voor hem zijn geweest. Koopmans: „Maar er is ook nog zoiets als moraliteit. Mag je elke mogelijkheid te baat nemen die de overheid je biedt? De eerste indruk die ik in de afgelopen dagen heb gekregen van de subsidiestromen, opdrachten aan IKL en zijn directeur Herman Vrehen en Herman Vrehen als persoon en zijn BV’s staat haaks om mijn morele opvatting.” Koopmans zegt onvoldoende te hebben geweten van de IKL portefeuille en er tot zijn eigen spijt te weinig bovenop heeft gezeten.