Voorlopig geen verboden: grondwaterstanden niet afwijkend
De grondwaterstand in de provincie Noord-Brabant wordt real time bijgehouden in 112 peilbuizen, waar vaak al 25-30 jaar wordt gemeten.
Beregenen onder voorwaarden
Boeren die nu al grasland willen beregenen met grondwater moeten wel met een bedrijfswaterplan kunnen aantonen dat zij waterbesparende maatregelen treffen. Ook mag de grondwaterstand ter plekke niet lager zijn dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar, meldt de agrarische belangenorganisatie ZLTO. Voor akkerbouwgewassen gelden deze bepalingen niet, en voor onttrekking van oppervlaktewater gelden regels die per waterschap verschillend kunnen zijn.
ZLTO wijst er net als de waterschappen op dat de grondwaterstanden in delen van Noord-Brabant nog steeds laag zijn. Ook al nam de grondwatervoorraad in de wintermaanden meer dan ooit toe omdat er niet alleen veel regen viel maar er ook meer dan ooit water werd vastgehouden. Maar in maart zakte het grondwater weer snel door de beperkte regenval en hogere temperaturen. ZLTO en de waterschappen blijven daarom iedereen, niet alleen boeren, oproepen om het hele jaar zuinig om te gaan met het kostbare grondwater. Een droog en warm voorjaar kan op nieuw tot droogte leiden.
Voorlopig koud én nat
Voorlopig gaat de officiële KNMI monitor echter niet zo diep rood gekleurd van start als vorig jaar, toen het neerslagtekort bij de start in april record hoog was. De komende tien dagen wordt koud en bovendien nat weer verwacht, al brengt een noordwestelijke stroming met mogelijk winterse buien doorgaans geen grote hoeveelheden regen. Het KNMI berekent tot en met half april 20-40 mm regen.