Pilot natte teelten; Waterbeheer met verdienmodel
Samen met partners is waterschap Aa en Maas op zoek naar effectieve droogtebestrijding. Het waterschap wil onder andere meer water vasthouden, wijst (hoog gelegen drassige plekken bij breuklijnen) herstellen en de bodem als waterbuffer gebruiken. Natte teelten kunnen daar volgens het waterschap bij helpen.
Het doel van project Pilot Natte teelten is inzicht in klimaat-adaptieve waterhuishouding en het uitwerken van nieuwe agrarische verdienmodellen.
Voorbeelden van gewassen voor natte teelten zijn riet, wilg en lisdodde. Deze teelten bieden volgens Aa en Maas nieuwe verdienmodellen voor boeren. De gewasopbrengst zou bijvoorbeeld toegepast kunnen worden in de productie van duurzame bouwmaterialen of als vervanger van turf in potgrond.
Proeven
Het project bestaat uit proeven met natte teelten op zandgronden en/of de peelrandbreuken. Daarbij vindt onderzoek plaats naar de consequenties voor de waterhuishouding, de biodiversiteit en de opbrengsten van de natte teelt. De inzichten worden gebruikt voor de ontwikkeling van een sluitend businessplan voor natte teelten.
Het waterschap Aa en Maas is trekker van het project. Financiering komt deels uit het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland Zuidoostelijke Zandgronden.
Volg voor meer informatie over de piot en contactgegevens van de gebiedsadviseur de link.