Video: Eerste online open dag Kip.Kiplekker groot succes
Dat zegt Ardi van Erp, bestuurslid Kip.Kiplekker en scharrelvleeskuikenhouder in Sint Anthonis. „Vanwege corona en vogelgriep konden we dit jaar voor de tweede keer geen open dag organiseren met Pasen, één van onze hoofdactiviteiten. De korte evaluatie na afloop leverde op dat we dit vaker willen doen, of een combinatie van fysiek en online.”
Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, nam de bezoekers mee op bezoek bij verschillende stallen, een broederij en poelier. Toen Kip.Kiplekker enkele maanden geleden de vraag bij haar leden uitzette wie mee wilde werken aan de digitale open dag meldden vermeerderaars Jeroen en Jolanda van Eerd en vleeskuikenhouders Hans en Ellen van Berkel en Christian en Karin van Bommel zich binnen enkele uren aan.
Groot bereik
De binnengekomen reacties zijn zeer positief. „Om 11 uur hadden we 500 kijkers. We weten nog niet het exacte aantal van de drie kanalen. Het slechte weer werkte natuurlijk wel in ons voordeel, dat mensen voor het scherm gingen zitten.” Via de start van de keten legden de pluimveehouders duidelijk uit wat hun bedrijf en werk inhoudt. Aspecten als duurzaamheid, milieubelasting en de verschillende concepten zijn via animaties toegelicht. „Doel was een eerlijk beeld zodat consumenten zelf keuzes kunnen maken. We hebben ook bewust beelden van een slachterij en poelier laten zien. Dat hoort er ook bij.”
Via social media was het bereik voor de open dag al groot. Berichten met een bereik van 120.000 mensen. „De campagne hebben we als Kip.Kiplekker ingezet om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. We zijn blij met onze leden, vermeerderaars en vleeskuikenhouders, die ons ondersteunen zodat we deze acties op kunnen zetten”, aldus het bestuurslid die vleeskuikenhouders en vermeerderaars oproept om zich aan te melden.
Groot project
Het schrijven van een filmscript, filmen en het maken van de animaties kostte veel tijd. „Veel tijd van professionals die we ingehuurd hebben maar ook van de vrijwilligers in ons bestuur. Nadenken hoe en wat je vertelt zodat burgers het begrijpen. En online moet het natuurlijk in één keer goed, wat eenmaal op internet staat kun je niet meer bijsturen. Een mooie uitdaging voor ons als vleeskuikenhouders”, lacht Van Erp.
De Stichting heeft studenten van Wageningen Universiteit vorig jaar een onderzoek uit laten voeren naar nieuwe lespakketten voor het basisonderwijs. „Daar zijn we nu mee bezig en hopen dat voor de onderwijsbeurs in november 2021 klaar te hebben. Nieuwe moderne lespakketten waarin de animaties die we al in de film hebben gebruikt, ook inzetten. Hiermee kun je ook kinderen snel en overzichtelijk zaken duidelijk maken.”
De film is nog te bekijken via de site en social media. Het voordeel van een film is dat die vaker teruggekeken of gebruikt kan worden bij bedrijfsbezoeken, spreekbeurten etc. „Maar er gaat niets boven zelf met eigen ogen zien en beleven hoe kippen gehouden worden. We hopen volgend jaar weer een live open dag te kunnen organiseren. Wie weet gecombineerd met online. Ook dat is een optie”, besluit Ardi van Erp.
Bekijk hier de online open dag.